CDA in vijf provincies het grootst

De zetelwinst voor het CDA is vooral geboekt in de provincies Noord-Brabant en Flevoland. De winst van GroenLinks is behaald in alle provincies.

Het CDA levert, na de verkiezingen van gisteren, de grootste fracties in de Staten van vijf provincies: de twee zuidelijke, de twee oostelijke en in Friesland. De VVD zal de sterkste zijn in de Staten van de drie Randstad-provincies en in Flevoland. De PvdA is in Groningen en Drenthe de grootste.

De huidige colleges van Gedeputeerde Staten (dagelijks bestuur van de provincie) zijn zonder uitzondering een coalitie van CDA, VVD en PvdA, waarbij in twee provincies (Drenthe en Gelderland) ook D66 deelneemt.

GroenLinks boekte zijn grootste overwinning in Noord-Holland, van zes naar twaalf zetels. In Nijmegen, Utrecht (stad) en Wageningen kwam GroenLinks als de grootste partij uit de bus.

Het verlies van D66 was in alle provincies ongeveer even groot. De VVD verloor vooral zetels in Noord- en Zuid-Holland, Brabant en Overijssel.

Gevestigde regionale partijen in Friesland (Fryske Nationale Partij), Zeeland (Partij voor Zeeland, voorheen de Zeeuws-Vlaamse Volkspartij) en in Limburg (Partij Nieuw Limburg) wisten hun positie te versterken. Nieuwe regionale lijsten deden het minder goed. Bij elkaar behaalden regionale lijsten 24 zetels, tegenover 17 in 1995. Later deze maand beslissen de regionale partijen of ze als één blok zullen stemmen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, eind mei. In dat geval maken ze kans op een tweede zetel in de senaat.

Van de 33 zetels die ouderenpartijen in 1995 haalden, blijven er in de nieuwe Staten zes over: in Drenthe, Noord-Holland, Brabant en Limburg. De partij Nederland Mobiel behaalde een zetel in Noord- en Zuid-Holland en in Limburg. De CD raakte haar drie Statenzetels kwijt.