Bestand gelast in strijd modeketens

LVMH en Gucci moeten voorlopig hun mond houden. Daar kwam het oordeel van de president van de Ondernemingskamer van het Amsterdamse hof gisteren op neer in de rechtszaak die LVMH had aangespannen tegen Gucci, een Amsterdamse beursfonds.

Het Franse mode- en champagnehuis LVMH mag voorlopig geen stemrecht uitoefenen op zijn belang van 34 procent in het Italiaanse modehuis Gucci omdat het concern zich de afgelopen weken onredelijk heeft gedragen. LVMH kocht het belang zonder vooraf te overleggen met Gucci.

Maar ook de personeelsstichting van Gucci, twee weken geleden opgericht om de invloed van LVMH te neutraliseren, mag niet stemmen. Het zijn voorlopige voorzieningen. De ondernemingskamer doet uitspraak op 22 april.

De drukbezochte rechtszaak, met veel goed geklede mannen in de zaal, draaide om twee kwesties. Had Gucci reden zich te beschermen tegen LVMH of was slechts sprake van een communicatiestoornis en handelden de commissarissen van Gucci, met onder meer Heineken-voorzitter K. Vuursteen, dus te vroeg en onzorgvuldig? De tweede vraag was of de gekozen beschermingsconstructie, een personeelsaandelenplan, rechtsgeldig is.

De Ondernemingskamer maakte duidelijk dat de gekozen bescherming, een noviteit in Nederland, nader onderzoek behoeft. Zo was onduidelijk of de commissarissen de bevoegdheid hadden nieuwe aandelen uit te geven. De advocaten van LVMH, die de methode een ,,schijnhandeling'' noemden, hadden daarover niets kunnen vinden in statuten en andere openbare stukken van Gucci. De advocaat van Gucci bezwoer dat het emissierecht wel degelijk was vastgelegd, niet in Amsterdam en New York waar de LVMH-juristen hadden gezocht, maar in Rotterdam, waar Gucci ook een tijdje gevestigd is geweest.

Over de vraag of Gucci redenen heeft om zich tegen LVMH te beschermen, gebruikte de advocaat van Gucci harde woorden. Hij noemde de manoeuvres van LVMH ,,een ordinaire beursoverval''. Topman Bernard Arnault van LVMH houdt volgens hem de schijn op te willen samenwerken, maar zou er in werkelijkheid op uit zijn met zo min mogelijk kapitaal de zeggenschap over Gucci te verkrijgen.

LVMH zegt het beste voor te hebben met Gucci, al is het maar om de eigen investering van 1,4 miljard dollar te beschermen.