België

Karel Vingerhoets

In de tentoonstellingsruimte waar de schilderijen van Rik Wouters hangen, speelt de acteur Karel Vingerhoets de schilder Rik Wouters in een aangrijpende monoloog. Rik Wouters (1882-1916) was een geboren optimist. Ondanks de voortdurende armoede, critici die hem negeerden en de kanker die zijn lichaam verteerde, schilderde hij in vrolijke zomerkleuren. Wouters wilde iedereen steunen, zelfs de chirurg die hem moest opereren, sprak hij moed in. Vingerhoets speelt de schilder die vanuit een interneringskamp in de Eerste Wereldoorlog een brief aan zijn vrouw Nel schrijft. De schilderijen aan de wand lijken heel even rekwisieten in een toneelstuk. Karel Vingerhoets in CC Spinoy, Minderbroedersgang 5 (ingang Melaan), Mechelen. T/m 11 apr, do-zo 20u30, res 00-3215294000. Tentoonstelling Rik Wouters, t/m 11 apr, di-zo 10-18u, zelfde adres.

Victor Hugo

De Franse dichter en schrijver Victor Hugo kun je moeilijk een bescheiden man noemen. Toch maakte meneer tussen 1825 en 1885 vierduizend tekeningen die hij tegenover bewonderaars geringschattend afdeed als krabbels en probeersels die hij tussen twee strofen door had gemaakt. In werkelijkheid had Hugo een waar schildersoog. Behalve de traditionele technieken experimenteerde hij met uitvloeiende inkt, vouwvlekken en collage. Op de vele reizen die hij tijdens zijn ballingschap door België maakte, ging zijn voorliefde uit naar kastelen, rotspartijen, berglandschappen en zeezichten, al dan niet verzonnen. Tekeningen van Victor Hugo, Museum van Elsene, Rue van Volsem 71, Elsene (Brussel). T/m 25 april, di-vr: 13-18u30, za-zo: 10-17u.

Vertelfestival

Dat aan het einde van de regenboog een pot met goud staat, is algemeen bekend. Hoe die pot en de regenboog aan de horizon zijn geraakt, wordt verteld op het Vertelfestival in kasteel Alden Biesen te Bilzen. Voor de vierde keer zijn twintig internationale beroepsvertellers uitgenodigd om in de zalen hun verhaal te houden in het Nederlands, Frans, Duits en Engels. De Grote Vertelavond is op za 6 mrt vanaf 20u. Zondag 7 mrt wordt vanaf 14u verder verteld. Kasteel Alden Biesen, Kasteelstraat 6, Bilzen, (Belgisch Limburg). Inl 00-3289519358.

En verder

With your long blond hair and your eyes so blue, tentoonstelling met (beperkt) werk van David Bowie en Liliane Vertessen, Studio Propaganda, Helenalei 26 B, (10e verdieping), Antwerpen, za-zo 14-18u; Toneel: Oom Wanja (Tsjechov) Koninklijke Vlaamse Schouwburg, Lakensestraat 146, Brussel, t/m 14 mrt, 00-3222176937; Romeo en Julia, Het Zuidelijk Toneel op 9 mrt in de Stadsschouwburg Brugge, Vlamingstraat 29, 00-3250448686; Hemelse gewaden, Chinese (opera)kostuums t/m 13 juni in het Stedelijk Modemuseum, Hasselt 00-3211239631.