Bananenconflict naar hoogtepunt

De Verenigde Staten hebben gisteren sancties aangekondigd tegen een aantal producten uit de Europese Unie. Daarmee is het conflict tussen de EU en de VS over bananen verder geëscaleerd. Europees commissaris Leon Brittan (Buitenlandse Handel) zei vanmorgen dat de VS de afspraken binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) hebben getart door een vorm van sancties te introduceren die niet de toestemming van de WTO heeft.

Brittan zei dat de EU dringend overleg met de VS wil binnen de WTO. Hij kondigde aan met de lidstaten van de EU te overleggen over een Europees antwoord. De VS hadden in december een invoerheffing van honderd procent aangekondigd op een reeks Europese producten als de EU het importregime voor bananen niet zou intrekken. Volgens Eurocommissaris Brittan is het eenzijdig dreigen met sancties in strijd met de WTO-afspraken.

De VS hebben nu importeurs van een reeks Europese goederen laten weten dat ze bij invoer een garantie moeten storten die gelijk is aan een invoerheffing van honderd procent. Als de invoerheffing met goedkeuring van de WTO definitief wordt ingevoerd, incasseert de VS deze garanties. Als de invoerheffing niet doorgaat, krijgen de importeurs het geld terug.

Een arbitragecommissie van de WTO besloot dinsdag nog geen oordeel te vellen over de invoerregeling voor bananen van de EU. De VS en de EU werden verzocht aanvullende informatie te verstrekken voordat het wellicht pas in april tot een oordeel komt. De VS besloten daarop gisteren de WTO nog niet te verzoeken om sancties tegen de EU te mogen nemen. Daarom kwam de Amerikaanse maatregel om importeurs van Europese producten een voorlopige heffing op te leggen in Brussel als een volslagen verrassing.

Volgens Eurocommissaris Brittan heeft de nu aangekondigde maatregel directe gevolgen voor de Europese export.

De producten die door de Amerikaanse maatregel zijn getroffen variëren van Belgische koekjes tot Duitse koffiemachines. Nederland en Denemarkten worden niet getroffen, omdat zij tegen het bananenimportregime stemden. De waarde van de sancties bedraagt 520 miljoen dollar. Dat is volgens de VS de schade die de grote Amerikaanse bananenhandelaren Chiquita en Dole lijden als gevolg van de Europese regeling.

De EU-regeling voor bananen bevoordeelt invoer uit voormalige Europese koloniën en benadeelt Zuid-Amerikaanse landen waar het Amerikaanse Chiquita en Dole grote belangen hebben.

Tot twee keer toe is de EU-regeling door de WTO afgekeurd. De EU heeft de regeling aangepast, maar volgens de VS is deze nog altijd in strijd met de WTO-afspraken. De EU vindt dat de VS eerst een nieuw WTO-oordeel moeten afwachten.

Vater, Mutter und neun Kinder (Erich Engels, 1958, West-Duitsland). Komisch vehikel voor Heinz Erhardt. Brave bakker met negen kinderen maakt onschuldig slippertje. Morgen, Duitsl.2, 14.30-16.00u., zwart-wit.