Aantal eetcafés groeit sterk

Eetcafés blijken bijzonder populair. Hun aantal nam in de loop van het vorig jaar voor de tweede achtereenvolgende keer een grote vlucht. Na een groei van bijna 12 procent volgde nog eens een toename van ruim 8 procent tot 2.100 in Nederland.

De eetlokalen zullen de komende jaren nog meer expansie beleven, zo is de verwachting van het bedrijfschap Horeca en catering. ,,Ze spelen in op de trend naar gemaksvoeding en bieden in een ongedwongen sfeer een relatief snelle maaltijd met doorgaans een goede prijs-kwaliteit verhouding.'' De eetcafés vormen de tweede grootste categorie onder de cafés.

Het totale aantal dranklokalen bleef nagenoeg stabiel op ruim 11.000. De peiling dateert van oktober vorig jaar en geldt voor de twaalf voorafgaande maanden. Het aantal swing-, jazz- en rockcafés is juist afgenomen, met 5,5 procent. Ook het aanbod van bruine cafés daalde. Ons land had oktober vorig jaar ruim 7.400 dranklokalen van dit type, wat een achteruitgang van 1,5 procent betekende. (ANP)