Zuidelijk Toneel moet betalen

Het Zuidelijk Toneel (HZT) in Eindhoven moet het voormalige hoofd financiën een schadeloosstelling betalen van 335.000 gulden. Dat heeft de Arbitragecommissie Theater bepaald. Eerder al kende de commissie een schadevergoeding van 45.000 gulden toe aan een andere financieel medewerker. Het tweetal, dat inmiddels is ontslagen, beticht de leiding van HZT van wanbeleid. Zij hekelen het feit dat zowel de artistieke als zakelijke leiding van het gezelschap bij Ivo van Hove berust. Dat heeft naar hun mening geleid tot belangenverstrengeling, waardoor in 1997 een tekort van 7,5 ton is ontstaan. Bovendien hebben zij kritiek op het betaalde werk dat Van Hove elders verricht. Van Hove, voor honderd procent in dienst van HZT, is tevens ongeveer 2,5 dagen per week in dienst van het Holland Festival als artistiek leider. Daarnaast doet hij gastregies, zoals onlangs bij de Vlaamse Opera. HZT heeft het ontslag van de twee steeds afgedaan als een `intern arbeidsconflict'. De commissie stelt dat de theater-cao bijverdiensten elders toestaat. Wel is de regeling volgens de commissie bij HZT `weinig consequent' toegepast. (ANP)