`Zedenmisdrijf is hoogst waarschijnlijk'

Sybine Jansons uit Maarn is hoogst waarschijnlijk het slachtoffer geworden van een zedenmisdrijf. Dat heeft A. Sanders, leider van het rechercheteam dat de dood van het Maarnse meisje onderzoekt, gisteren meegedeeld in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Sanders zei verder dat het lichaam van het 13-jarige meisje, dat vijf weken vermist is geweest voordat ze dood werd teruggevonden, ten minste een week in het water heeft gelegen. Het stoffelijk overschot werd vorige week woensdag aangetroffen in een vaart in Breukelen. Hoe ze om het leven is gebracht, is nog niet duidelijk. Laboratoriumonderzoek dat volgde op de sectie op het stoffelijk overschot kan daar mogelijk binnen enkele weken duidelijkheid over verschaffen.

Sybine Jansons verdween dinsdagmiddag 19 januari toen zij van haar school in Doorn naar huis in Maarn fietste. Twee dagen later werden tijdens een massale zoekactie in de bossen tussen Doorn en Maarn alleen haar fiets en rugzak teruggevonden. Ze is gisteren na een druk bezochte rouwdienst in haar woonplaats Maarn begraven in Franeker, de plaats waar het gezin Jansons van oorsprong vandaan komt.

De zoekactie van politie en brandweer naar een 16-jarige jongen uit Winssen (gemeente Beuningen) die sinds zaterdag wordt vermist, heeft tot nog toe niets opgeleverd. De jongen liet zaterdagochtend op de fiets zijn hond uit.

De politie heeft sterke aanwijzingen dat het lichaam van de jongen in de uiterwaarden van de Waal bij Ewijk moet zijn. De hond en de fiets van de jongen zijn teruggevonden.

De politie vermoedt dat het om een ongeval gaat en gaat er vooralsnog niet van uit dat de jongen het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Een schipper die 's ochtends over de Waal voer heeft een jongen met een hond in het water gezien. Enige momenten later was de jongen verdwenen. Ook drie speurhonden geven de uiterwaarden aan als plek waar het lichaam zou moeten zijn.

Vanmiddag besluiten politie en de burgemeester van Beuningen, H. Zijlmans, of verder zoeken naar het lichaam nog zin heeft.

In verband met de sterke stroming in de Waal is de kans groot dat het lichaam weggedreven is.