XTC

,,Ik ben nog steeds een groep'', zei Johnny Rotten ooit over zijn nauwelijks verhulde soloproject Public Image Ltd. Iets dergelijks geldt voor XTC, de Engelse new wave-groep die in zijn bijna 25-jarig bestaan steeds meer is gaan functioneren als nom de plume van zanger, gitarist en (briljant) songschrijver Andy Partridge. De nieuwe XTC-cd Apple Venus Volume 1 doorbreekt een stilte van zeven jaar, waarin XTC zich losmaakte van het wurgcontract met Virgin en waarin gitarist Dave Gregory opstapte: hij doet alleen nog als gastmuzikant in een paar nummers mee. Het enige overgebleven groepslid naast Partridge is bassist Colin Moulding, die in 1979 verantwoordelijk was voor de doorslaggevende XTC-hit Making Plans For Nigel maar die op Apple Venus slechts twee van de elf liedjes mocht leveren.

Mouldings Frivolous Tonight en Fruit Nut (`Tending my fruit / ah you've got to have a hobby') zijn de luchtigste momenten op een uiterst ideeënrijk album, dat door de wulpse orkestratie herinnert aan de blazers- en strijkersarrangementen die George Martin voor The Beatles bedacht. De voor live-optredens allergische Partridge beschouwt de opnamestudio als zijn werkplaats en zijn nummers steken zo doordacht in elkaar dat ze bijna bezwijken onder de veelheid aan muzikale details en slimme tekstvondsten. De sfeer is tijdloos en landelijk, met verwijzingen naar het rijke Engelse verleden in I'd Like That (`I'd be your Albert if you'd be Victoria') en dorpse taferelen van een Harvest Festival en een River Of Orchids door een geïdealiseerd landschap zonder snelwegen.

In al die perfecte schoonheid doet Apple Venus Volume 1 stilletje verlangen naar Volume 2, dat voor later dit jaar op stapel staat en waarop XTC zich van een minder gepolijste kant wil laten horen.

XTC: Apple Venus Volume 1 (Cooking Vinyl 172)