VAN DE ANDERE KANT

Geluidstechnicus Ronald Trijber (links op de foto) `swingt als een mongool' achter zijn enorme mengpaneel. Tijdens de opnames van With a little help from my friends, waarbij het Metropole Orkest samenspeelt met popartiesten, zit hij samen met assistent Frank van Kleef (rechts) buiten in een geluidswagen. De muziek schalt er keihard door de boxen. Trijber: ,,Alle instrumenten hebben een microfoontje dat het geluid opneemt. Daarmee kunnen wij er wat klank en balans betreft van alles mee doen. Het geluid leggen we vast op twee sporen, waarna het gelocked wordt met een tijdcode en synchroon onder de camerabeelden wordt gehangen.''

Trijber werkt momenteel ook aan het nieuwe album van zangeres Anouk. ,,Een album is een creatie die vanaf de grond moet worden gevormd. Je werkt op basis van een akoestische gitaar en een stem, en gaat vervolgens zitten sleutelen. Je moet die brei van geluid, die live nog wel goed kan klinken, in de studio doorzichtig maken. Bij With a little help from my friends heb je daarentegen te maken met een arrangement van bestaande nummers. Maar ook zo'n liveconcert vanuit Paradiso moet uiteindelijk goed over het bordkartonnen speakertje van de tv overkomen. Dat is niet alleen een kwestie van techniek, want je moet de intentie van de muzikant over brengen door met zijn vibe mee te gaan.''

(Foto J⊘rgen Krielen)