UIT DE KENNEDY KEUKEN (1)

Sedert de ontluistering van Bill Clinton is de presidentiële trots van de Amerikaan flink gedeukt. Fotoboeken over gelukkiger jaren van glorieus presidentschap lagen met kerstmis volop in de Amerikaanse boekhandels: de Kennedy's op kop. Of het nu spookte of niet tussen de gordijnen van JFK's office, het gulden imago kan blijkbaar niet stuk. Gelukkig reiken de Kennedy-sagen zelfs tot aan het fornuis.

Maar liefst twee recent verschenen kookboeken uit de Kennedy-keuken lagen uitgestald op de showtafels van de kookboeken-afdelingen van Barnes & Noble in New York City. De Franse cuisinier René Verdon bestempelt in zijn vorig jaar verschenen kookboek In the Kennedy style (ISBN 0-385.48964-1) zijn tijd als chef de cuisine van de Kennedy's op het Witte Huis als de beste tijd van zijn leven. ,,Het is voor iedere chef een magische ervaring te weten dat de maaltijden die hij creëerde, geserveerd werden in het beroemdste huis ter wereld en soms aan de beroemdste mensen ter wereld'', zo schreef hij in zijn voorwoord. Maar die jaren waren hem vooral dierbaar dankzij de warmte en elegantie van het echtpaar. Na afloop van staatsdiners, als Verdon soms 16 uur in de keuken had gestaan, stuurde mrs. K. hem altijd een handgeschreven briefje om Verdon en zijn brigade te bedanken. Natuurlijk hadden de Kennedy's zo hun stokpaardjes. Als daar soms iets aan mankeerde, werd er wat over gezegd maar altijd op een voorkomende manier. Zo zei Kennedy eens: ,,Chef, ik wil mijn steak graag gegrild, medium rare''. ,,Hij is gegrild, Mr. President.'' ,,Volgens mij is hij gebakken. Hij glimt helemaal bovenop'', hield Kennedy vol. ,,Dat komt'', zei Verdon, ,,omdat ik de bovenkant met boter heb bestreken. Kijk maar, de schroeistrepen van het grillrooster zijn te zien.'' Toen glimlachte de president en zei: ,,I guess you're right. Thank you chef.'' Dat klontje boter houden we erin, al zullen die schroeistrepen wel niet binnen ieders bereik liggen. Bereiding: Zet de ovengrill op de hoogste stand. Bestrijk de steaks met een vliesje olijfolie, leg ze op het rooster en schuif dit op circa 12 cm onder de grill. Grill de steaks 3 1/2 minuut aan iedere kant (medium rare), of langer en bestrooi ze vlak voor het serveren met zout en versgemalen zwarte peper. Prik een stuk koude boter aan een vork en strijk er snel mee over de bovenkant van de steaks. (wordt vervolgd)