Rode Kruis: hamster voor 2000

Het Rode Kruis in de Verenigde Staten roept burgers op voedsel, water en medicijnen te hamsteren voor de komende jaarwisseling. Wegens het millenniumprobleem moeten zij uit voorzorg een noodvoorraad aanleggen voor enkele dagen tot een week. Eerder deze week deden Amerikaanse senatoren eenzelfde oproep bij de presentatie van een rapport over het millenniumprobleem

Om op alles voorbereid te zijn raadt het Amerikaanse Rode Kruis op zijn Internetsite Amerikanen aan een noodvoorraad aan te leggen van ,,niet bederfelijk voedsel, opgeslagen water en een ruime voorraad medicijnen''.

Een ander advies: regel nu al extra contant geld door kleine hoeveelheden van de bank te halen en veilig in huis op te bergen. En tank de auto minstens halfvol.

Voor het geval gas en elektra uitvallen moeten de mensen zorgen voor extra dekens, jassen en mutsen en voldoende zaklantaarns met extra batterijen. Aan al deze tips voegt het Rode Kruis de onheilspellende raad toe om klaar te zijn voor de opdracht van de overheid om naar een schuilkelder te gaan ,,tijdens een langdurige stroomuitval of om welke reden dan ook''.

Het Nederlandse Rode Kruis maakt zich minder zorgen over de komende jaarwisseling dan zijn Amerikaanse zusterorganisatie. ,,De verantwoordelijkheid ligt bij de Nederlandse overheid, niet bij ons'', zegt een woordvoerster.

    • Jutka Halberstadt