Oostenrijkse kapelaan zette aan tot haat

Een rechtbank in Steyr (Oberösterreich) heeft gisteren de 66-jarige kapelaan Gottfried Melzer veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf wegens het ,,aanzetten tot haat''. De gepensioneerde priester is de organisator van de Anderl processie die elk jaar in Rinn in Tirol wordt gehouden en die wegens haar antisemitisch karakter door de bisschop van Innsbruck is verboden.

Melzer werd door het Dokumentationsarchiv des Österreichischen Widerstandes (DÖW) aangeklaagd na een radioreportage van de VPRO en een bericht in deze krant waarin melding werd gemaakt van expliciet antisemitische lectuur die tijdens de processie te koop werd aangeboden.

Melzer is uitgever en enige redacteur van de Loretto Bote. In dit in Duitsland gedrukte blad schreef hij over de rituele moorden die door joden zouden zijn gepleegd. De priester beweerde dat joden voor de bereiding van matzes het gedroogde bloed van christelijke kinderen nodig hebben en dat deze moorden als voortzetting van de kruisiging van Jezus moeten worden beschouwd. Verder schreef Melzer dat Hitler voor ,,50 procent joods'' was en de Holocaust in opdracht van het wereldjodendom heeft uitgevoerd. De joden hoopten dat de wrede jacht van de nazi's hun slechte reputatie zou verbeteren en bovendien zou Duitsland daardoor voor altijd gechanteerd kunnen worden, aldus Melzer.

Hij bekende deze tekst geschreven te hebben maar wilde van aanzetten tot haat niets weten. Het is de eerste keer dat een priester in Oostenrijk om die reden is aangeklaagd en veroordeeld.

Het proces vond plaats achter gesloten deuren. Wolfgang Neugebauer, directeur van het DÖW, beschouwt het oordeel als een belangrijk signaal. ,,Melzer maakte een verwarde indruk, bijna zielig. Maar hij is niet alleen,'' aldus Neugebauer. ,,Het katholieke fundamentalisme heeft goede contacten met sommige politieke stromingen. Justitie heeft nu duidelijk gemaakt dat ook het katholieke antisemitisme niet meer wordt getolereerd.''

Volgens Neugebauer wordt op het Duitse Internet door een extreem-rechtse groep sinds vorige week gewaarschuwd voor joden die op zoek zouden zijn naar blonde kinderen. De hernieuwde opkomst van dit soort oude mythen heeft volgens Neugebauer te maken met angst voor de Europese integratie en de globalisering. Een van de antisemitische boeken die in Rinn gretig aftrek vonden heette Der Vertrag von Maastricht. Endlösung für Europa.