Internationale beurzen

LONDEN

De beurs van Londen kwam vanochtend nauwelijks in beweging. Beleggers namen een afwachtende houding aan met het oog op de Bank of England, die deze week een beslissing neemt of de rente van 5,5 procent gehandhaafd blijft. De FTSE-index noteerde 5,7 punten hoger op 6055,6. De koers van warenhuisconcern Marks & Spencer werd negatief beïnvloed door het feit dat William Baird, een van de voornaamste toeleveranciers van M&S, met teleurstellende jaarcijfers kwam.

FRANKFURT

Sluimerende arbeidsonrust in Duitsland en de angst voor een renteverhoging in de Verenigde Staten beheersten vanochtend de beurs van Frankfurt. Ook wordt een kapitaalvlucht gevreesd van enkele grote Duitse bedrijven als de aangekondigde belastingmaatregelen in Duitsland doorgaan.

Daarbovenop kwam vanochtend de waarschuwing van een tegenvallende industriële groei. Het vormden genoeg negatieve sentimenten om de DAX-index omlaag te drukken. Tegen het middaguur stond de DAX op 4780,56 punten, 23,46 lager

PARIJS

Op de beurs van Parijs trok autofabrikant PSA de aandacht met een koersdaling van een half procent nadat bekend werd dat de winst van Peugeot en Citroën vorig jaar beneden de maat gebleven is. Bij gebrek aan ander belangrijk bedrijfsnieuws kwam de CAC-index nauwelijks in beweging. De CAC steeg 15,19 punten naar 5063,82.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio heeft zich vandaag grotendeels hersteld van de inzinking van gisteren. De Nikkei-index steeg met 249,30 punten (1,8 procent) tot 14.170,36. Handelaren schreven de opleving onder meer toe aan een koersstijging van de dollar tegenover de yen.

Ook de meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. In Zuid-Korea sloot de koersindex met een bescheiden winst van 0,1 procent. De Hang Seng-index in Hongkong stond aan het eind van de ochtendhandel 0,7 procent in de plus. In Australië eindigden de koersen gemiddeld 0,1 procent lager.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren lager gesloten. De Dow Jones-index verloor 27,17 punten (0,3 procent) op een slotkoers van 9297,61 punten. Het verlies was te wijten aan het laatste handelsuur, toen de index plotseling inklapte. Maar weinig fondsen van de Dow Jones-index sloten de dag af met winst. Een positieve uitschieter was Hewlett-Packard. Het computerconcern maakte bekend zijn activiteiten te splitsen in een computeronderneming en in een onderneming voor meet- en testapparatuur. Het aandeel steeg daardoor ruim 4 procent.

De overige technologieaandelen profiteerden daar niet van. Compaq stond op verlies fors nadat tegenvallende omzetcijfers waren voorspeld. Ook de internet-fondsen noteerden lager. Door de aanhoudende economische groei in de VS waren ook de luchtvaartfondsen in trek.