Iglo-bouwers verkopen redding

`De helden zijn ontdooid', schreef de Franse krant Libération maandag al. Vandaag is het zeker: de drie mannen die in de Franse Savoie tien dagen op 3.000 meter hoogte sneeuwstormen van 120 kilometer per uur overleefden door zich een iglo te graven, hebben hun verhaal verkocht aan het tijdschrift Paris Match.

Niemand verwijt het trio een riskante bergtocht te hebben ondernomen ondanks voortdurende lawinewaarschuwingen. Dat is sport. Maar je redding te gelde maken, dat valt slecht. Frankrijk is niet meer trots op de bergbeklimmers die met hun mobiele telefoon de reddingsbrigades hun kant op wisten te lokken.

De pers is boos omdat de drie na afloop niets vertelden zonder te onderhandelen met uitgevers van beeld en tekst. De officier van justitie in Albertville wil de rekening van de redding op het drietal verhalen. Volgens hem zijn het ,,geen sportmensen, maar bergconsumenten''.

Het weekblad heeft het verhaal voor 350.000 francs (118.000 gulden) gekocht, bevestigde de hoofdredacteur van Paris Match vanmorgen. Hij noemt dat bedrag redelijk, gezien het gelopen risico. De geredde klimmers kunnen daarnaast nog op enige tonnen rekenen aan foto- en boekrechten. Vorige week, na de spectaculaire redding met drie helikopters, becijferde de reddingsbrigade van de politie dat de operatie 300- tot 500.000 francs had gekost.

Eerst waren de `randonneurs' moedige, competente helden, die alles hadden gedaan om hun gevaarlijke tocht tot een goed einde te brengen. Verkenningsvluchten bij maanlicht over de gletsjer, geen probleem. Daar is de politie voor. Toen de bedragen uitlekten was het snel voorbij.

Bladen zouden aan de reddende gendarmes ook nog weggooicamera's hebben meegegeven voor de eerste beelden van de ingesneeuwde mannen. Het is nog niet duidelijk waar die terechtkomen, en tegen welke prijs.

In een seizoen van lawines en iedere week nieuwe slachtoffers van lekker wild `naast de piste skiën' vragen de Fransen zich af of ook in de bergen verkeersborden en boetes moeten gaan gelden. Kortom, of het onvermijdelijk is dat de Alpen een gewoon stuk Frankrijk worden.

    • Marc Chavannes