Hutu's vermoordden Westerse toeristen

Rwandese Hutu-rebellen hebben acht Westerse toeristen die zij maandag in een wildpark in het zuidwesten van Oeganda hadden ontvoerd, doodgeslagen en -gehakt. Dat heeft een Amerikaanse toeristengids en piloot, Mark Ross, gisteren op een persconferentie in de Oegandese hoofdstad Kampala gezegd.

Eerder had de Oegandese politie meegedeeld dat de toeristen waren gedood in het kruisvuur van een militaire reddingsoperatie. De Amerikaanse en Britse ambassades ter plaatse bevestigen de versie van Ross, die zelf ook werd ontvoerd maar uiteindelijk werd vrijgelaten.

De slachtoffers, vier vrouwen en vier mannen, zijn vier Britten, twee Amerikanen en twee Nieuw-Zeelanders. Een eenheid van de Amerikaanse Federale Recherche (FBI) is voor nader onderzoek in Oeganda gearriveerd.

De ongeveer 100 rebellen, die bases over de grens in Congo hebben, ontvoerden maandag 31 toeristen uit hun kampen in het wildpark Bwindi na een schotenwisseling waarbij vier Oegandese parkwachters werden gedood. Zeventien van de toeristen werden vrijgelaten of wisten snel te ontsnappen. De rest werd door de Hutu's meegenomen de bergen in.

Ross, die in een latere fase later met vijf anderen door de rebellen was vrijgelaten, zei dat de acht toeristen maandag werden vermoord. Toen hij met zijn metgezellen wegvluchtte, stuitte hij op de lijken van de anderen. Hij zei dat hun hoofden waren ingeslagen en dat hun lichamen diepe hakwonden van kapmessen vertoonden. Een van de vrouwen was volgens hem eerst verkracht.

Ross zei dat er geen gewapende botsing was geweest tussen de rebellen en Oegandese legereenheden die achter de ontvoerders waren aangestuurd. ,,Ze werden geëxecuteerd'', zei hij. ,,Er waren geen reddingspogingen.''

De rebellen hadden het volgens sommige berichten in het bijzonder gemunt op de Amerikanen en Britten onder hun slachtoffers, wier regeringen zij ervan zouden beschuldigen de huidige Tutsi-regering van Rwanda te steunen. In een met de hand geschreven verklaring die aan Ross was meegegeven, verklaarden zij dat Oeganda – Rwanda's nauwste bondgenoot – nu een ,,oorlogszone'' is. Maar Ross zelf meende niet dat de rebellen speciaal de Amerikanen en Britten als doelwit hadden gekozen. Hij zei dat het de bedoeling van de rebellen was Oeganda te destabiliseren en de aandacht van de wereld te vestigen op de oorlog in Congo.

De Hutu-rebellen van de extremistische Interahamwe-militie werden na de genocide van 1994, waarbij zij honderdduizenden Tutsi's en gematigde Hutu's afslachtten, uit Rwanda verdreven. De rebellen, die geen centraal leiderschap kennen en als volstrekt wetteloos worden beschouwd, zochten hun toevlucht in het instabiele Congo, van waaruit zij invallen doen in zowel Rwanda als Oeganda. De Oegandese Hoge Commissaris in Londen bevestigde gisteren dat zijn land steeds meer last heeft van de Hutu-rebellen.

De Britse reisindustrie onderstreepte gisteren dat het om een ongebruikelijk incident gaat, zelfs voor de meest onverschrokken vakantiegangers. ,,We hopen dat dit de mensen niet afbrengt van een avonturenvakantie, omdat de meerderheid daarvan veilig is'', aldus Keith Betton van de Associatie van Britse Reisagenten. (Reuters, AP)