Hewlett-Packard: aparte firma's pc's en meetapparaten

Computerbedrijf Hewlett-Packard heeft aangekondigd zich op te splitsen. Het bedrijf vormt een apart bedrijf voor zijn divisie meetinstrumenten.

De computer- en beelddivisies gaan verder onder de bestaande naam. Topman Lewis Platt trekt zich terug uit de dagelijkse leiding en wordt voorzitter van de raad van commissarissen. Hij zal zitting nemen in een team dat naar een nieuwe topman van het bedrijf zoekt.

De divisie meetinstrumenten gaat als afzonderlijk bedrijf verder, onder een nieuwe naam die nog onbekend is. Dit bedrijf, dat ook chemische-analyseproducten en medische apparatuur maakt, zal een omzet hebben van 7,6 miljard dollar en via een emissie zal vijftien procent aan het eind van het jaar naar de beurs gaan.

H-P, gevestigd in Palo Alto, is een bedrijf met vijftig miljard dollar jaaromzet en in grootte het derde computerbedrijf in de wereld. Een derde van de huidige omzet komt uit de zeer succesvolle grafische beeldproducten, waaronder printers, die het bedrijf maakt. Bij het bedrijf werken nu ongeveer 122.000 man.

,,Voor de dagelijkse praktijk maakt de splitsing niet veel uit, maar voor de waardetoekenning op de beurs wel'', zegt Wim Roelandts, topman van Xilinx in San Jose. De Belg Roelandts was tot een paar jaar geleden hoofd van de afdeling computersystemen bij H-P.

,,Hewlett-Packard is altijd al zeer gedecentraliseerd geweest'', aldus Roelandts. ,,De divisies hebben veel autonomie en dat Edward Barnholt topman van het nieuwe bedrijf wordt is dan ook geen echte grote verandering.''

Volgens Roelandts spelen de matige prestaties van het bedrijf in de afgelopen paar jaar een grote rol. Dat zal volgens hem de doorslag hebben gegeven om nu tot splitsing over te gaan. ,,Het is een besluit in het belang van de aandeelhouders want de delen zijn afzonderlijk opgeteld meer waard dan het geheel'', zegt Roelandts. ,,Waarom zouden de meetinstrumenten, die een veel grotere winstmarge hebben, moeten lijden onder de rest van het bedrijf?''

Hewlett-Packard is een van de oudste computerbedrijven in Silicon Valley en is begonnen in een garage in Palo Alto. Bill Hewlett en David Packard kenden elkaar van hun studie aan Stanford en in 1939 begonnen ze samen te werken. In het begin maakte H-P alleen maar meetinstrumenten voor de industrie, pas veel later kwamen daar computers bij.

H-P, vroeger vooral bekend van workstations en mainframes, specialiseerde zich lang in printers voordat het pas een paar jaar geleden met pc's begon. De Pavillion-serie was echter meteen een succes. Inmiddels is H-P een allround computerbedrijf geworden en het losmaken van de meetinstrumenten completeert die ontwikkeling.

Roelandts: ,,Na de splitsing is het bedrijf voor de buitenwacht doorzichtiger en binnen het bedrijf kan de benadering gerichter worden. Het wordt straks gemakkelijker H-P op zijn markt te vergelijken met concurrenten als IBM en Compaq. Dat geldt trouwens ook voor het nieuw te vormen bedrijf op zijn gebied.''