Het product Lewinsky verkoopt zich grotendeels zelf

Vandaag treedt de publiciteitsmachine in werking die Monica Lewinsky als commercieel product aan de man moet brengen. De vrouw die de Amerikaanse politiek het afgelopen jaar op haar grondvesten deed schudden, hoopt nu met tv-vraaggesprekken, een boek en een internationale publiciteitstournee genoeg geld bijeen te brengen om haar advocatenrekeningen, die inmiddels zijn opgelopen tot twee miljoen dollar, te kunnen afbetalen.

Op de Amerikaanse televisiezender ABC is vanavond een vraaggesprek te zien dat Lewinsky is afgenomen door Barbara Walters, de grande dame van het nette televisievraaggesprek. Daarin biedt Lewinsky Hillary Clinton, Chelsea Clinton en het Amerikaanse volk haar verontschuldigingen aan ,,voor wat er is gebeurd''. President Clinton noemt ze ,,een erg sensuele man'', die ,,worstelt met zijn sensualiteit''.

ABC, dat aan de twee uur durende uitzending zo'n 35 miljoen dollar aan reclamegelden verdient, betaalt Lewinsky niet voor het gesprek. Maar toch hebben de uitzending en alle publiciteit erom heen voor haar een gouden randje. Morgen verschijnt het boek Monica's Story, dat de Britse auteur Andrew Morton, de biograaf van prinses Diana, op basis van gesprekken met Lewinsky heeft geschreven. De voormalige minnares van president Clinton heeft voor het boek een voorschot van 600.000 dollar gekregen. Ze ontvangt ook tien procent van de prijs van alle exemplaren die in de VS worden verkocht.

De Britse zender Channel Four heeft 660.000 dollar betaald voor het eerste Europese vraaggesprek met Lewinsky, dat morgen wordt uitgezonden. Channel Four verkoopt het programma weer aan derde landen, en Lewinsky krijgt 70 procent van de opbrengst. Daarnaast heeft ze geposeerd voor het modetijdschrift Marie Claire en voor het fotoweekblad Hello dat in diverse edities in diverse landen verschijnt en laat ze zich tegen betaling interviewen door verschillende Europese kranten en tijdschriften. Op een Europese tournee zal ze haar boek onder meer signeren in het Londense warenhuis Harrod's. De internet-boekhandel Amazon.com had gisteren al een recordaantal van 350.000 bestellingen voor het Monica's Story binnen.

Grote onthullingen bevatten de interviews of het boek niet meer. De onafhankelijke aanklager Kenneth Starr heeft Lewinsky verboden om in te gaan op de manier waarop zijn medewerkers haar hebben behandeld, omdat daarover nog een onderzoek gaande is.