Heineken geeft beurs geen impuls

Zelfs een stroom van jaarcijfers kon de beurs vanochtend nauwelijks in beweging brengen. De omzetten waren gering en de AEX-index weerspiegelde de lusteloosheid. Kort na het middaguur noteerde de index een minimaal verlies van 0,02 punten op 526,11.

Bierbrouwer Heineken, dat vanochtend een winstgroei van 29 procent presenteerde, leverde licht in. Na het middaguur noteerde het aandeel 0,75 euro lager op 46,65 euro. De daling van Heineken werd vooral veroorzaakt door de mededeling van bestuursvoorzitter Karel Vuursteen dat de winstgroei dit jaar wat minder uitbundig zal zijn. Die opmerking overschaduwde de op zichzelf uitstekende jaarcijfers van de bierbrouwer.

Automatiseerder Baan ondervond ook vanochtend nog de naweeën van de gisteren gepubliceerde jaarresultaten, die minder waren dan was voorzien. De softwareproducent moest bijna 0,35 euro inleveren op 7,50, de laagste koers van dit jaar.

Die terugval stond in schril contrast met de ontwikkeling van twee veel kleinere bedrijven op de lokale markt, die ook opereren in de automatiseringssector.

Consultant Avalix klom 12 procent tot 6,90 euro. Automatiseerder Unit4, die gisteren een verdubbeling van de winst bekendmaakte, ging bijna 6 procent omhoog naar 23,10 euro.

Op de lokale markt waren er jaarcijfers van cd-apparatenfabrikant Toolex en zakenbank Kempen & Co. De eerste zag de winst en omzet, conform de verwachting, wat afkalven. Niettemin leverde dat op de beurs een plusje op van een eurostuiver op 13 euro. Kempen & Co wist de winst met 77 procent op te voeren, wat beleggers beloonden met een 0,60 euro hogere koers op 51,70.

Niettemin is het beursklimaat volgens een handelaar negatief. ,,Beleggers zien de beurs steeds iets dalen. Ook al zijn de verliezen marginaal, erg veel animo om te kopen is er daardoor niet.''

Met belangstelling werd vanochtend uitgekeken naar Aegon, dat vroeg in de middag met jaarcijfers kwam.

Verzekeraar Aegon, die zwaar weegt in de AEX-index, voorspelde verdere groei van de winst per aandeel als gevolg van de overname van Transamerica in de VS. Niettemin leverde het aandeel van de beurslieveling 40 eurocent in op 94,10 euro.