Geschorst na kritiek

Ambtenaar L. Schout van de provincie Noord-Holland beschuldigt in een door hemzelf opgesteld rapport het provinciebestuur van gemanipuleer met cijfers en verspilling van 900 miljoen gulden gemeenschapsgeld. De kritische ambtenaar is al meer dan een jaar geschorst.

In 1991 besloot het provinciebestuur van Noord-Holland een nieuwe vuilverbrandingsoven te bouwen in Alkmaar. Ambtenaar Schout was destijds verantwoordelijk voor de berekening van het vuilaanbod in Noord-Holland. Volgens hem heeft het bestuur het vuilaanbod bewust te hoog ingeschat om de bouw van de installatie te rechtvaardigen. Volgens de ambtenaar was de verbrandingsoven overbodig, en is 900 miljoen gulden verspild.

Een woordvoerder van de provincie noemt de beschuldigingen ,,pertinent onjuist''. ,,Op de lange termijn is die extra capaciteit noodzakelijk.''

De woordvoerder van de provincie Noord- Holland ontkent dat Schout is geschorst naar aanleiding van zijn kritiek. ,,Schouts functie is vorig jaar opgeheven bij de grootschalige reorganisatie van de provincie. Voor hem is geen passende nieuwe functie gevonden.''