Een Egyptisch dorp met maar twee mannen

'Het zweet der palmen' betekent de titel van de Egyptische film La sueur des palmiers (Arak El-Balah) en even beeldsprakerig als dat klinkt, zien de eerste beelden eruit. Een uitgeputte reiziger arriveert bij een verlaten fort in de woestijn en hoort daar van een oude vrouw de geschiedenis van het eens zo levendige vestingstadje. Flashbacks brengen de dagen terug dat de complete mannelijke bevolking door een mysterieuze karavaan werd weggevoerd, op zoek naar rijkdom en fortuin. De jonge Ahmed bleef achter, die daardoor met zijn stokoude grootvader de enige man in het dorp werd en daarmee een speelbal van al die beeldschone, maar eenzame achtergebleven echtgenotes.

Regisseur Radwan El Kashef (1952), die met La sueur... zijn tweede speelfilm afleverde, leerde het filmvak als regie-assistent bij onder anderen Youssef Chahine, een van de bekendste filmmakers uit Egypte. Met zijn leermeester heeft hij een sterk visuele filmstijl gemeen, gekoppeld aan een metaforische verteltrant, waarin onder het mom van een romantisch sprookje maatschappelijke onderwerpen de boventoon voeren. Zo wordt de `palmwijn' die Ahmed als levenselixer voor zijn opa hoopt te winnen, een symbool voor de economische impuls die had kunnen voorkomen dat de bewoners van de zuidelijke gebieden begin jaren zeventig en masse naar de Golfstaten emigreerden.

La sueur... is alweer de vijfde film die wordt uitgebracht in de Wereldcinema Tour, een initiatief van het Filmfestival Rotterdam om films die met steun van het Hubert Bals Fonds tot stand zijn gekomen, ook buiten het festival een roulement te geven. Zo kan de kijker zich door een niet-Westerse cinema laten verrassen. La sueur des palmiers, de eerste van een reeks films die tijdens het meest recente festival in première gingen, past goed bij die doelstelling, al blijft een zeker exotisme aan die interesse niet vreemd. Plat gezegd levert de film ook gewoon weer een hoop zand en veel mooie uitheemse vrouwen op. Alleen de openingsbeelden en de in duister gehulde scènes in het verhaal-heden in het fort stijgen daar filmisch gezien boven uit.

La sueur des palmiers. Regie: Radwan El Kashef. Met: Sherihan, Mohamed Nagati. In: 't Hoogt Utrecht 7 maart; Haags Filmhuis 8; Plaza Futura Eindhoven, 10; Tropeninstituut Amsterdam 11; Schuttershof Middelburg 12; Lantaren Rotterdam 14; Movie W Wageningen 17; Poelestraat Groningen 21; Lumière Maastricht 22; Chassé Breda 25; Cinemariënburg Nijmegen 28.