Dromen van de trein

Duw een New Yorker een filmcamera onder de neus en hij zal precies vertellen wat de interviewer wil horen. Bij de travellers - zwervers die per goederentrein door de Verenigde Staten trekken - is dat ook het geval als Vara-programmamaakster Kika Vliegenthart ze met de camera op haar schouder vraagt naar hun geschiedenis, gezondheid en toekomst voor haar programma Kika New York. Alle levensverhalen zijn zo stereotype ellendig dat ze bijna ongeloofwaardig worden.

Zo wil Lance (24) maar één ding, en dat is zijn lever kapot drinken. Samen met andere fatalistische soortgenoten vormt hij de eerste aflevering van Kika New York. Het zijn geen vrolijke types. Lance mist na een dronken valpartij zijn twee voortanden, zijn vriend Spider (31) heeft zijn gezicht als een hofnar laten tatoeëren en Justine (18) wil alleen maar naar de klote. Dat moet geen probleem zijn, want naast de grote hoeveelheden drank die ze nuttigen, spuiten de travellers ook nog flink wat heroïne in hun aderen.

De groep wordt gefilmd tijdens hun dagelijks leven op straat. Ze hangen wat rond in een park, rijden op een skateboard of zitten op de stoep. Ze hebben het steeds maar over reizen met goederentreinen, terwijl Kika daar alleen maar archiefbeelden van kan tonen.

De één schept nog meer op dan de ander: Justine beweert dat ze uit een goed gezin komt en dat haar ouders haar manier van leven goedkeuren. ,,Mijn vader wil zelfs meereizen op de goederentreinen.'' Lance zegt dat hij op zijn achtste al zijn moeder hielp met shotjes zetten. Een New Yorkse zero tolerance-politieagent vindt dat de groep zichzelf moet leren redden. Wie ziet hoe Lance op klaarlichte dag een epileptische aanval krijgt na overmatig middelengebruik, weet dat hij in ieder geval verloren is.

In alle afleveringen van Kika New York staat een andere Amerikaanse jongerenscene centraal. BMX'ers (crossfietsacrobaten) Camp Shane (een afslankkamp voor dikkerds) en Hackers (jonge computerkrakers) zijn onderwerpen die komende tien weken aan de orde komen.

Vliegenthart zegt dat ze de drijfveren en keuzes van de Amerikaanse jeugd duidelijk probeert te maken. ,,Deze kinderen willen in alles de beste zijn, anders tellen ze niet mee. Dat gaat verder dan in Nederland, daar is het idee meer: `doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. In New York kun je niets half doen, daar dwing je pas respect af als je goed bent.'' Over haar research zegt ze: ,,Het was een kwestie van op straat zitten en wachten tot het type dat je graag wilde interviewen langs kwam.''

Een beetje oppervlakkig is Kika New York daardoor misschien wel, maar het is een ideaal programma om voor het eten nog even je vader en moeder mee op stang te jagen.

Kika New York, Ned.3, 17.31-18.00u.

    • Thomas Erdbrink