Directeur van centrum voor asielzoekers vermist

De directeur van een asielzoekerscentrum in de Belgische kustplaats De Haan is sinds maandagmiddag vermist. Justitie noemt de verdwijning onrustbarend en heeft de rijkswacht ingeschakeld.

De 27-jarige directeur is het laatst gezien toen hij maandagochtend vijf Russen naar de trein bracht. Zij moesten het asielzoekerscentrum verlaten omdat ze een Somalische asielzoeker het ziekenhuis in hadden geslagen. De vijf Russen kwamen volgens afspraak om drie uur maandagmiddag in Brussel aan en zouden een ontspannen indruk hebben gemaakt. Omdat er elders geen plek was in opvangcentra werden ze weggestuurd door de dienst vreemdelingenzaken. Ze zijn nu verdwenen.

Justitie tast in het duister over wat er is gebeurd met de directeur en houdt alle opties open. Privé-problemen worden niet uitgesloten als reden voor de verdwijning, hoewel daarbij wordt gezegd dat het vreemd is dat de man ondanks alle media-aandacht nog geen teken van leven heeft gegeven.

Het asielzoekerscentrum in De Haan is pas enkele maanden open en werd vanaf het begin omgeven door negatieve publiciteit. De burgemeester van De Haan liet vorig jaar het gebouw waarin het centrum zou worden gevestigd verzegelen, omdat hij vreesde voor een negatief imago van zijn badplaats. Na een gerechtelijke uitspraak moest hij de opening toch toelaten. In januari werden twee inbraken in De Haan toegeschreven aan drie Bosniërs uit het centrum, die daarop het land werden uitgewezen.

De burgemeester greep de verdwijning van de directeur gisteren aan om nog eens een opsomming te geven van alle `incidenten' van de laatste maanden. Zijn lijst varieerde van winkeldiefstal tot het lastig vallen van automobilisten. De verdwijning is volgens de burgemeester het zoveelste bewijs van ,,chaos'' in het asielzoekerscentrum. Hij riep daarop de noodtoestand uit.