Delegatie Raad van Europa bezoekt Öcalan

Een delegatie van het Comité tegen foltering (CPT) van de Raad van Europa heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Turkse Koerdenleider Abdullah Öcalan op het gevangeniseiland Imrali in de Zee van Marmara, waar hij door de Turkse autoriteiten wordt vastgehouden.

Het bezoek van de drie experts was het eerste van een buitenlandse delegatie sinds Öcalan 15 februari onder nog onopgehelderde omstandigheden in de Keniase hoofdstad Nairobi in Turkse handen kwam. Wel zijn Turkse advocaten – kort – tot Öcalan toegelaten.

Hiermee heeft Turkije voldaan aan zijn verplichtingen als ondertekenaar van het Europese Verdrag ter Voorkoming van Foltering en Onmenselijke Bestraffing van de Raad van Europa, dat het CPT toestaat alle detentiecentra in alle 40 lidstaten te bezoeken. Het comité, dat is samengesteld uit onafhankelijke deskundigen zoals artsen en juristen en net tien jaar bestaat, heeft zodoende systematisch gevangenissen, politiebureaus, psychiatrische ziekenhuizen en andere detentiecentra bezocht. Volgens het Verdrag hoeft het CPT de betrokken regering niet meer dan enkele uren tevoren te informeren van zijn voorgenomen bezoek. Ter plaatse moeten alle gevangenisdeuren voor de experts opengaan, en zij moeten tot iedere gevangene van hun keuze worden toegelaten. Betrokken regeringen kunnen publicatie van het resulterende rapport van het CPT tegenhouden. Het CPT heeft zevenmaal eerder Turkse gevangenissen bezocht, maar Ankara heeft slechts eenmaal – twee weken geleden – publicatie van een rapport toegestaan.

Voor het bezoek van het CPT had Öcalan, leider van de in Turkije verboden separatistische Koerdische Arbeiderspartij (PKK), alleen bezoek gehad – 20 minuten – van zijn Turkse advocaten. De advocaten hebben later geklaagd mikpunt te zijn van bedreigingen en intimidatie, en de verdediging opgeschort.

Turkije weigert nog steeds buitenlandse waarnemers als zodanig toe te laten tot het toekomstige proces tegen Öcalan. De vice-voorzitter van het Turkse parlement, Uluc Gurkan, heeft gisteren Noorse persberichten tegengesproken als zou hij een delegatie Noorse parlementariërs voor het proces hebben uitgenodigd. Gurkun beschuldigde bepaalde Europese landen - die hij niet noemde – ervan het proces in een ,,circus'' te willen veranderen. Maar hij sloot niet uit dat het proces ,,kan worden gevolgd door buitenlandse persoonlijkheden aangezien de tribunalen open staan voor het publiek''. (AFP)