Cubaanse activisten vrijgelaten

Cuba heeft de 30 politieke activisten die maandag waren opgepakt, weer vrijgelaten. De activisten werden tijdelijk vastgezet uit vrees voor demonstraties tijdens het proces tegen de `Groep van Vier'.

Het proces tegen de vier prominente dissidenten, aan wie staatsondermijning ten laste is gelegd, begon maandag en duurde één dag. Buitenlandse diplomaten en journalisten werd de toegang tot de rechtbank ontzegd. De rechtbank in Havana zal binnen nu en twee weken een vonnis uitspreken. Tegen de vier zijn gevangenisstraffen van vijf en zes jaar geëist.

Vladimir Roca, Marta Beatriz Roque, Felix Bonne en René Gomez Manzano werden in 1997 opgepakt nadat ze kritiek hadden geuit op de communistische partij en hadden aangedrongen op politieke hervormingen.

Intussen groeit de kritiek op Cuba vanuit het buitenland. De Amerikaanse regering veroordeelde maandag de gang van zaken rondom het proces. De Europese Unie bestempelde de weigering om waarnemers toe te laten als een ,,vergissing''. Spanje overweegt, zo werd gisteren bekend, om een bezoek van koning Juan Carlos aan Cuba uit te stellen. De koning wil vrijelijk kunnen bewegen en praten op het eiland. (Reuters, AFP, AP)