Brunswijk veroordeeld tot acht jaar cel

Ronnie Brunswijk is gisteren door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel. Er was negen jaar geëist.

Volgens de rechtbank was de voormalig leider van het Surinaamse junglecommando, die niet bij de uitspraak aanwezig was, de organisator van drie drugstransporten van in totaal 61 kilo die tussen 1996 en 1997 op Schiphol werden onderschept. Het vonnis leunt vrijwel geheel op de getuigenis van `kroongetuige' F.M., een drugskoerierster die in 1996 werd aangehouden met twee koffers met daarin 52 kilo cocaïne. De 29-jarige vrouw, die een gevangenisstraf van zes jaar uitzit, is inmiddels in een getuigenbeschermingsprogramma geplaatst. Volgens M. waren de koffers die de marechaussee bij haar aantrof niet van haar, maar van Brunswijk. De ex-guerrillaleider had het ticket van M. betaald, en reisde samen met haar in de business class naar Amsterdam. Het was ook Brunswijk die M. hielp bij het ophalen van de koffers van de bagageband. Daarna liet hij haar alleen door de douane gaan, verklaarde M. De rechtbank rekende dit Brunswijk gisteren zwaar aan. ,,De verdachte liet anderen de kastanjes uit het vuur halen.''

Ander bewijs kwam tijdens de zitting niet naar voren, of het moet de verklaring van de moeder van M. zijn, die vertelde dat ze door Brunswijks mannen was bedreigd. Twee andere getuigen die eerder belastende verklaringen tegen de junglecommandoleider hadden afgelegd, slikten deze voor de rechtbank weer in. Eén van de getuigen kwam dat op een proces-verbaal wegens meineed te staan.

Volgens rechtbankpresident E. Coyajee heeft Brunswijk zijn ,,kennelijke machtspositie'' in het oosten van Suriname ,,misbruikt'', door de getuigen in het proces te bedreigen. Verder gaat de rechtbank ervan uit dat de getuigen die voor de Haarlemse rechtbank ontlastende verklaringen hadden afgelegd, in opdracht van Brunswijk hebben gehandeld.

Volgens D. Moszkowicz, de raadsman van Brunswijk, heeft de rechtbank ten onrechte geloof geschonken aan de getuigenis van M. ,,Zij zegt dat de koffers niet van haar waren. Maar ze kende wél de cijfercombinatie om ze te openen.''