Bonn tracht executie te voorkomen

Duitsland probeert via het Internationale Gerechtshof in Den Haag de executie in de Verenigde Staten van de Duitser Walter LaGrand te voorkomen. Duitsland vindt dat justitie in de VS procedurele fouten heeft gemaakt in de zaak tegen LaGrand. De gouverneur van Arizona, Jane Hull, lijkt echter vastbesloten om de executie vanavond doorgang te laten vinden.

Walter LaGrand (37) is samen met zijn broer Karl (36) ter dood veroordeeld wegens moord op een bankemployé tijdens een mislukte roofoverval in 1982. Karl is vorige week, ondanks protesten van de Duitse regering, al geëxecuteerd met een dodelijke injectie.

Volgens Duitsland werden Duitse diplomaten in de VS pas in 1992 ingelicht over de Duitse afkomst van de gebroeders LaGrand. Hierdoor hebben de broers, die in 1984 werden veroordeeld, geen gebruik kunnen maken van de consulaire bijstand vanuit Duitsland waarop het tweetal recht had. Dat is een schending van internationale verdragen, aldus de Duitse regering. De gebroeders LaGrand zijn in Duitsland geboren, maar al op jonge leeftijd geëmigreerd naar de VS.

De voorzitter van de Duitse parlementaire commissie voor de rechten van de mens, Claudia Roth, heeft vanochtend de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, opgeroepen in te grijpen in de geplande executie van Walter LaGrand. ,,Albright zet zich over de hele wereld in voor de rechten van de mens, zoals de afgelopen dagen in China'', aldus Roth op de Duitse tv-zender ARD. (Reuters, AFP)