Bologna blijft verrassen in bekertoernooi

Bologna staat met één been in de halve finale van de strijd om de UEFA-beker. Dat is een verrassing, omdat de club zich via het Intertoto-toernooi plaatste voor het UEFA-Cuptoernooi.

De nummer negen van de Serie A versloeg in het eigen stadion Renato Dall'Ara de Franse ploeg Olympique Lyon met 3-0. Ex-Italiaans international Guiseppe Signori scoorde twee keer. Bologna was oppermachtig, Signori briljant. De oud-spits van Lazio Roma opende de score met een fantastische volley. Met een schot van vijftien meter maakte hij 2-0, Binotto bepaalde de eindstand op 3-0.

Olympique Marseille won met 2-1 van het Spaanse Celta de Vigo. Voor 60.000 bezoekers in het Stade Velodrome scoorde Florina Maurice tweemaal. Door een blunder van doelman Porato kwam Celta echter terug. Mostovoi profiteerde dankbaar, 2-1.

Atlético Madrid won ook met 2-1, thuis van AS Roma. De Spanjaarden kwamen op 2-0, dankzij Romero en Roberto, maar in de tweede maakte Di Bagio er met een prachtige vrije trap 2-1 van.

Bordeaux won thuis met 2-1 van Parma, maar de Italianen hebben bij de return op 16 maart aan één treffer genoeg om de halve finale te bereiken. Micoud en Wiltord scoorden voor Bordeaux. Crespo maakte 2-1. Benarrivo (Parma) moest na twee keer geel het veld verlaten.

Bordeaux is intussen ook verwikkeld in een zwartgeld- en omkoopschandaal. Tussen 1983 en 1988 heeft de Franse topclub bij Europese wedstrijden scheidsrechters omgekocht met dure geschenken, geldbedragen en bordeelbezoek. Dat verklaarde spelersmakelaar Ljubomir Barin gisteren voor de rechtbank van Bordeaux. De Kroaat is een van de vier getuigen in de zaak.

Barin was de eerste die voor de rechtbank moest verschijnen. Twee voormalige medewerkers en een andere makelaar worden ook nog gehoord. Barin was dik bevriend met de overleden voorzitter Claude Bez en verklaarde de club te hebben geholpen bij het omkopen van scheidsrechters.

Tussen 1983 en '88 heeft Bordeaux daar volgens Barin bijna een miljoen gulden aan besteed. Dat bedrag is in de boekhouding nergens terug te vinden. De Franse justitie en belastingdienst zijn nog druk bezig met het onderzoek. Barin: ,,Alle scheidsrechters kwamen graag naar Bordeaux, want ze werden overladen met bontjassen, horloges en bezoekjes aan exclusieve bordelen.''

Oud-Bordeaux-manager Hervé Bizot liet weten dat Barin onzin sprak. Volgens hem kregen de scheidsrechters weliswaar cadeautjes, maar die waren bedoeld ,,om een gunstige atmosfeer te scheppen''. Van omkoping was geen sprake, bezwoer Bizot. Voormalig toparbiter Michel Vautrot bevestigde die woorden: ,,De geschenken waren clubartikelen.''