`Belgrado riskeert actie van NAVO'

Het bestand in Kosovo ,,kraakt aan de randen''. Als de Serviërs hun troepenmacht in Kosovo verder versterken en als het tot geweld op grote schaal komt, zal de NAVO niet aarzelen actie te ondernemen.

Dat zei gisteren de Britse minister van Defensie, George Robertson, in een nieuwe waarschuwing aan het adres van Belgrado. Robertson bezocht in Macedonië Britse troepen die deel moeten gaan uitmaken van de vredesmacht die de NAVO na een eventueel akkoord over een vredesplan in Kosovo wil legeren. Robertson gaf toe dat de Serviërs een grote troepenmacht hebben samengetrokken in het zuiden van Servië, vlak bij de grens met Kosovo. ,,Als de Serviërs die troepenmacht inzetten, zal actie worden ondernomen'', zo zei hij.

Ook NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark ging gisteren tijdens een bezoek aan Bosnië in op de mogelijkheid van een militair ingrijpen in Kosovo. Volgens Clark heeft het bondgenootschap zich voorbereid op drie mogelijkheden: luchtaanvallen op Joegoslavische strijdkrachten als het geweld oplaait; de bescherming van de OVSE-waarnemers in Kosovo als die gevaar lopen; en de legering van een vredesmacht in Kosovo als de Serviërs en de Albanezen het later deze maand bij de hervatting van het Rambouillet-overleg eens worden over een vredesplan.

In het zuiden van Kosovo hebben gisteren Joegoslavische legereenheden het dorp Gajre met tanks en zware artillerie bestookt. De 350 vrouwen en kinderen uit het dorp sloegen op de vlucht en werden opgevangen door de vluchtelingenorganisatie van de VN. De mannen verborgen zich in de heuvels, met het argument dat ze door de Serviërs zouden worden vermoord als die hun verblijfplaats kennen.

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft een uit zes leden bestaande delegatie aangewezen die vóór de hervatting van het Kosovo-overleg op 15 maart een bezoek aan Washington brengt voor besprekingen met het State Department. Daartoe was het UÇK vorige maand in Rambouillet uitgenodigd. Het is voor het eerst dat de Amerikanen het UÇK als politieke organisatie uitnodigen. In de delegatie zitten drie leiders die in Rambouillet deel uitmaakten van de afvaardiging van de Kosovo-Albanezen. (Reuters, AP, AFP)