Azië bijt in winst van Rabobank

Fors gestegen personeelskosten en de financiële crisis in Azië hebben de nettowinst van de Rabobank in de tweede helft van het afgelopen jaar met tien procent laten dalen.

Voor het lopende jaar verwacht de grootste bank in Nederland weer een beperkte winstgroei. ,,Voor de risico's in Azië hebben we nu meer dan voldoende voorzieningen opzij gelegd. Tegelijkertijd groeien al onze activiteiten verder. Daarom ga ik voor dit jaar, in een economisch minder uitbundige tijd, uit van een winstgroei van twee tot vier procent'', aldus voorzitter H. Wijffels van de hoofddirectie van de Rabobank vanochtend in een toelichting op de cijfers.

Over heel 1998 zag de Rabobank de nettowinst met acht procent stijgen tot 2,06 miljard gulden. Vooral door de activiteiten van de zakenbank Rabobank International steeg het balanstotaal met bijna dertig procent tot 550 miljard gulden.

De forse stijging van de personeelskosten (plus twintig procent tot 5,4 miljard) zijn volgens Wijffels vooral een gevolg van de toename van het aantal medewerkers (plus tien procent tot bijna 50.000) en extra inzet voor de euro en het millenniumprobleem. ,,Die hoge kostengroei voor het personeel zou wat minder mogen. Daar gaan we de komende tijd zeker stringent op letten'', voorspelde H. Smits die Wijffels volgende week als directievoorzitter opvolgt. In totaal namen de kosten met bijna tien procent toe tot negen miljard gulden terwijl de baten met 10,5 procent groeiden tot 12,9 miljard gulden.

Naast extra kostenbeheersing zal Smits zich actief bezighouden met een nieuwe Europese strategie. Ook de rol van Rabobank International, dat vorig jaar `een beetje onder de begroting' presteerde, komt daarin aan de orde. Een partner op dit (hoge kosten vergende) terrein wordt niet uitgesloten. ,,Maar het is nu veel te vroeg om daar iets over te zeggen'', aldus Smits die de mislukte fusie met het financiële concern Achmea vorig jaar leidde.

Behalve de personeelskosten zetten ook dubieuze debiteuren een rem op de winstgroei in de tweede helft van het jaar. Met name voor de gevolgen van de financiële crisis in Azië heeft de Rabobank het afgelopen jaar 190 miljoen gulden opzij gelegd, waarmee het totale potje voor debiteurenrisico's op 750 miljoen is uitgekomen. ,,Wij hebben tussen de één en anderhalf miljard gulden aan echte riskante kredieten uitstaan'', aldus Wijffels vanochtend.

De Rabobank profiteert nog steeds uitbundig van de populariteit van het beleggen. De effectenprovisie steeg met een kwart tot 160 miljoen gulden.