Zweedse Groenen dreigen met crisis

De Zweedse Groenen hebben gedreigd de steun aan de sociaal-democratische regering in te trekken als die niets doet aan de discriminatie van buitenlanders op de arbeidsmarkt. In een open brief in de krant Dagens Nyheter noemt de partijleider van de Groenen, Birger Schlaug, het een schande dat duizenden immigranten niet in staat worden gesteld op de arbeidsmarkt te participeren.

De sociaal-democraten vormen een minderheidsregering en zijn afhankelijk van steun van de Groenen en de Linkse Partij. De beide kleine linkse partijen hebben sinds het aantreden van de nieuwe regering vorig jaar herhaaldelijk gedreigd hun steun in te trekken.

In de brief wordt de situatie van de Somaliërs als voorbeeld gegeven. In Zweden, met een ruimhartig toelatingsbeleid voor asielzoekers, zou 95 procent van alle Somaliërs werkloos zijn, terwijl dat in Groot-Brittannië slechts 5 procent zou zijn. De Groenen hebben voorgesteld om de werkweek te verkorten tot 35 uur, om zo het aantal arbeidsplaatsen te vergroten. De werkloosheid in Zweden ligt op ongeveer 6 procent. En de regering is bang dat arbeidstijdverkorting te duur wordt, vooral omdat de Linkse Partij eist dat dit gebeurt zonder verlies van inkomen.