Zware aanval VS in N-Irak

Amerikaanse vliegtuigen hebben gisteren meer dan 30 bommen afgeworpen op Iraakse militaire installaties in een van de zwaarste aanvallen op Irak sinds de Amerikaans-Britse bombardementen van operatie Desert Fox van half december. De Amerikaanse minister van Defensie, Wiliam Cohen, zei in Washington dat de Amerikaanse piloten grotere armslag hebben gekregen om doelen te kiezen in de No-fly zones in het noorden en zuiden van Irak wanneer ze merken dat de Iraakse luchtafweer actief wordt. Amerikaanse en Britse piloten vallen bijna dagelijks militaire doelen in Irak aan in reactie op aanvallende bewegingen. De Iraakse vice-president Ramadan zwoer vandaag dat Irak ,,zijn soevereiniteit zal blijven verdedigen en de Amerikaanse en Britse vliegtuigen het hoofd [zal] bieden die dagelijks agressie plegen tegen Irak''.

Het Amerikaanse Europees Commando op de Turkse luchtmachtbasis Incirlik liet gisteren weten dat vanaf deze basis opererende F-15 vliegtuigen meer dan 30 bommen hadden afgeworpen op militaire doelen bij Mosul in Noord-Irak. Een Iraakse functionaris zei dat de Amerikanen opnieuw schade hadden aangericht aan het controlesysteem van de oliepijpleiding tussen Kirkuk en het Turkse Ceyhan, en in een woonwijk in Ain Zahla. De olie-export door deze pijpleiding was zondag stilgelegd nadat – volgens Bagdad – bij een Amerikaanse aanval een pompstation was beschadigd. Volgens Irak kan herstel van de schade vier weken kosten. Irak mag voor 5 miljard dollar per halfjaar olie exporteren in het kader van de olie-voor-voedsel overeenkomst. (Reuters, AP, AFP)