WK tafeltennis in Joegoslavië loopt gevaar

De Internationale Tafeltennisfederatie (ITTF) beslist op 25 maart of de wereldkampioenschappen in Belgrado zullen doorgaan. Maar zelfs als de ITF zijn zegen geeft aan het omstreden evenement, is het de vraag of de Nederlandse teams naar Joegoslavië reizen,.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een negatief reisadvies gegeven voor Joegoslavië, vanwege de precaire politieke situatie in dat land. De Nederlandse tafeltennisbond (NTTB) volgde het advies van het ministerie vorig jaar op, door geen deelnemers af te vaardigen naar de Open Joegoslavische kampioenschappen. ,,En aan dat advies zullen we ons ook nu conformeren'', zegt Ton van Happen, pr-manager van de NTTB.

Gespannen volgt de NTTB de onderhandelingen over een vredesregeling in Kosovo. Op 15 maart loopt het nieuwe, westerse ultimatum tegen de Servische regering af. ,,Maar zelfs als op korte termijn resultaat wordt geboekt, valt niet te verwachten dat het negatieve reisadvies van het ministerie wordt ingetrokken'', beseft Van Happen.

De NTTB overweegt niet op eigen risico naar Belgrado te reizen, mochten de wereldkampioenschappen toch doorgang vinden. In dat geval zijn de Nederlandse deelnemers namelijk niet verzekerd. ,,We zullen onze beslissing zo lang mogelijk uitstellen'' stelt Van Happen. ,,Desnoods tot een uur voor het vliegtuig naar Belgrado vertrekt.''

De sportkoepel NOC*NSF stelt zich op het standpunt dat de aangesloten sportbonden een advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken niet mogen negeren. ,,Zeker niet als de veiligheid van de deelnemers in het geding is, zoals in dit geval'', zegt woordvoerder Marie-Jose Jamin. ,,De eventuele beslissing om niet naar Joegoslavië te gaan, heeft geen politieke lading. Het gaat ons bij het WK tafeltennis puur om de veiligheid en niet om het regime. Leg maar eens aan de familieleden van de spelers uit dat je toch naar Joegoslavië gaat, terwijl het ministerie je aanraadt thuis te blijven.''

Volgens Jamin kan de NTTB wel in verlegenheid worden gebracht door de internationale federatie. ,,De ITTF kan de NTTB met sancties dreigen als Nederland niet naar de WK komt en die kunnen niet misselijk zijn. Daarom kan ik me voorstellen dat de NTTB de beslissing over het al dan niet deelnemen aan de WK zolang mogelijk voor zich uitschuift.''

Van Happen gelooft echter niet dat de ITTF stappen zal ondernemen tegen landen die de WK in Joegoslavië mijden. ,,Ik neem aan dat het negatieve reisadvies voor alle West-Europese landen geldt. En hoe moet de ITTF de NTTB verantwoordelijk stellen als de Nederlandse regering tegen ons zegt dat we niet moeten gaan?''

De spelers zijn afhankelijk van de opstelling van hun bond. Nederlands kampioen Danny Heister veronderstelt ,,dat de ITTF wel een noodplan achter de hand zal hebben als de WK in Belgrado niet kunnen doorgaan''. Heister reageerde laconiek. ,,De spelers wachten in elk geval rustig af. Wellicht kan het WK in verkorte vorm elders worden gespeeld.''

Heisters optimisme is nergens op gebaseerd. ,,Als het WK in Belgrado vanwege de politieke onrust wordt geschrapt, zal dat toernooi dit jaar niet meer plaatsvinden'' zegt Van Happen. India zou door de ITTF zijn aangewezen als reserve-organisator. ,,Niet realistisch'', meent Van Happen. ,,Het is voor geen enkel land mogelijk op korte termijn een WK te organiseren.''

Met gemengde gevoelens volgt Trinko Keen de ontwikkelingen in Joegoslavië. ,,Het zou doodzonde zijn als het WK niet doorgaat'', vindt de halve finalist van het EK. ,,Dan heb ik al die maanden voor niets getraind. Ik bevind mij in de kracht van mijn tafeltennisleven en na mijn bronzen medaille op het EK ben ik er op gebrand ook te presteren op het WK. Maar je kunt moeilijk je ogen sluiten voor de oorlogsdreiging in Joegoslavië. Het was een enorme blunder van de ITTF om het WK toe te wijzen aan Belgrado, alsof de politieke problemen in Joegoslavië pas in Kosovo zijn begonnen. Het illustreert eens te meer dat de ITTF geen professionele organisatie is.''

Volgens Keen valt van de topspelers geen standpunt te verwachten. ,,Die vormen geen front tegen de ITTF. Ik ben binnen de hiërarchie van het internationale tafeltennis niet de aangewezen persoon mijn stem te verheffen. Naar mij wordt toch niet geluisterd. De grenzen tussen sport en politiek zijn van nature vaag. Maar hoe ver moet je gaan? Waar ligt mijn grens? Ik weet het niet. Het is een wrange gedachte dat het WK alleen aan Joegoslavië is toegewezen omdat niemand anders de kosten wil dragen voor dat uit zijn krachten gegroeide evenement. Joegoslavië heeft helemaal geen tafeltenniscultuur.''