Vijf toeristen gedood in Oeganda

Vijf Westerse toeristen die door Rwandese Hutu-rebellen in een wildpark in Oeganda aan de grens met Congo waren ontvoerd, zijn tijdens een reddingsactie in het kruisvuur gedood. Zeven toeristen werden gered, zo heeft de Oegandese politie vanochtend meegedeeld.

Bij de ontvoering was al een Oegandese bewaker gedood.

Volgens een politiewoordvoerder worden drie toeristen nog vermist. Het Oegandese leger had een grote zoekactie gelanceerd naar de ontvoerde toeristen. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Oeganda om opheldering gevraagd over het verloop van de reddingsoperatie.

Afgelopen augustus werden in hetzelfde gebied vier toeristen en zeven Congolese begeleiders door Hutu-rebellen ontvoerd. De Hutu's lieten later de Congolezen en een toerist vrij in ruil voor publicatie van een verklaring van hun doelstellingen. Van de overige drie toeristen is sindsdien niets meer vernomen.

In totaal werden 32 toeristen gistermorgen vroeg door ongeveer 100 rebellen ontvoerd in drie toeristenkampen in het noorden van het wildpark Bwindi. Zeventien van hen ontsnapten of werden kort na hun ontvoering vrijgelaten. Onder de toeristen waren Amerikanen, Nieuw-Zeelanders, Australiërs, Canadezen, Britten, Fransen en een Zwitser. Welke nationaliteit de slachtoffers hebben, werd niet meteen bekendgemaakt. Een zou de Amerikaanse nationaliteit hebben.

De toeristen bezochten Bwindi, een nationaal park dat het grensgebied van Oeganda, Congo en Rwanda omvat, om een van de laatste kolonies van berggorilla's te zien. Volgens Linda Adams, een Amerikaanse toeriste die snel wist te ontsnappen, vielen de met machinepistolen gewapende rebellen om kwart voor zeven lokale tijd aan, en dwongen zij hun gijzelaars mee te gaan, een bergpad op. Zelf wendde ze een astma-aanval voor, en bleef achter, waarna ze terugrende.

De rebellen komen voort uit de Interahamwe militie die in 1994 verantwoordelijk was voor de genocide onder Tutsi's in Rwanda. Vanuit bases in het oosten van Congo, waar ze later hun toevlucht hebben gezocht, vallen ze vaak Oeganda binnen, onder andere voor aanvallen op voertuigen, waarbij passagiers worden vermoord of ontvoerd. (Reuters, AP)