The Doctor

Jack Mackee is een aardige man. Hij is een goeie chirurg die zingt onder het snijden en grapjes maakt met zijn collega's. Hij heeft het druk, natuurlijk, dus hij mist wel eens een ouderavond, maar hij maakt nog altijd verliefderige grapjes met zijn vrouw, past op zijn zoontje en speelt met treintjes. Hij heeft het druk, natuurlijk, dus een patiënt moet wel eens wachten, maar hij heeft een grapje voor ieder op het ziekbed en ze mogen hem tot 's avonds laat bellen met vragen. ,,Als ik dertig seconden de tijd heb voor een ingreep'', zegt hij, ,,dan heb ik geen tijd om vriendelijk te doen tegen een patiënt, dan moet ik hem openmaken, snijden, weer dichtdoen en wegwezen.''

William Hurt speelt Jack Mackee, dus natuurlijk is Jack Mackee aardig, want William Hurt is een aardige man. Hij is ernstig, vriendelijk, heeft iets van distinctie, al zit die vooral in zijn dunnende haar. Je gaat als toeschouwer bij deze glansrol krabben aan je kin: wat gaat er zometeen met The Doctor gebeuren? Want veel signalen van drama zijn er nog niet.

Jack Mackee heeft kanker. Blijkt.

Jack Mackee is niet zo'n plezierige patiënt. Met kanker krijgt hij ineens ruzie met zijn vrouw, met de secretaresse op de keel-, neus-, en oorafdeling, met zijn collega's, met medepatiënten. Hij dringt voor, snauwt, drinkt, is hufterig.

Rare film, denk je dan. Je verwacht eigenlijk het omgekeerde, want je kent die films wel, van hufters die iets ergs overkomt en die dan ineens gelouterd worden door de ervaring. Harrison Ford speelde zo'n hufter in Regarding Henry, die, verlamd, ineens poeslief werd en natuurlijk ook weer beter, terwijl buiten de zomer toesloeg.

Maar Jack Mackee lijkt alleen maar onaangenamer te worden als patiënt. Zijn vrouw, die toch heel lief voor hem is, die hem probeert te helpen als hij de diagnose heeft gehoord en met hem meegaat naar zijn eerste onderzoeken, maakt hij doodongelukkig door een nacht weg te blijven met een mede-patiënte. Geen woord van excuus.

Rare film, denk je. Tot Jack Mackee zich ineens als een bekeerling gaat gedragen. Hij breekt met zijn beste collega-chirurgenvriend, omdat die tegenover de Tuchtraad wil gaan liegen over een verkeerde behandeling. En Jack Mackee wil alleen nog maar de waarheid spreken. Hij geeft zijn co-assistenten een lesje medeleven met hun patiënten. Dan begrijp je dat The Doctor tegenovergesteld is bedoeld. Jack Mackee had een hufter moeten zijn die gelouterd wordt door zijn ziekte. Het is een rare film, en achteraf nog veel braver dan je in het begin had gedacht.

The Doctor (Randa Haines, VS, 1991) RTL5, 20.30-22.45u.

    • Bas Blokker