Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Tegenstanders van het gebruik van bont voeren via e-mail actie tegen de nertsfokkerijen. Verder een gesprek met de Limburgse gedeputeerde Pieter van Geel van het CDA over de statenverkiezingen van morgen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage uit het zuidoosten van Turkije waar de Koerden strijden voor een onafhankelijk Koerdistan. Verder aandacht voor de rol van de provincie en de verhoren in de Bijlmerenquête. Ned.1, 20.29-21.05u.

Verkiezingsdebat. Rechtstreeks uit het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem een debat met de fractievoorzitters in de Tweede Kamer van PvdA, CDA, VVD, D66 en GroenLinks. Na een introductieronde komen vijf thema's aan de orde te weten: vertrouwen in de overheid, sociale zekerheid (o.m. de WAO), veiligheid (uitgaansgeweld, en politietekort), asielbeleid en infrastructuur (mobiliteit en economie). Ferry Mingelen en Paul Witteman leiden het debat. Ned.2, 21.00-22.15u.

Nova. Onder andere een reportage over verschillende manieren van voortplanting en aandacht voor het verkiezingsdebat eerder op de avond. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Cleared for take-off. Zie TV-vooraf. Ned.2, 19.25-19.55u.

Herrscher über Ebbe und Flut. Natuurdocumentaire over de invloed van de getijden op het dieren- en plantenleven aan de kust in het noorden van Kenia. Door de kanalen die van de zee naar het achterland lopen, is er achter de kustlijn een mangrovenlandschap ontstaan. Hier komt een vissensoort voor, die bestand is tegen de afwisseling van droogte en overstroming. Duitsl.2, 20.15-21.45u.

Histories. Portret van de in 1977 overleden dichter Jotie T'Hooft, de Vlaamse Jim Morrison. Ook zijn graf lijkt een bedevaartsoord en ligt altijd bezaaid met kaarten en bloemen. Met zijn zelfmoord werd hij het symbool voor de jongerencultuur uit de jaren zeventig. Afl.: Jotie T'Hooft. Belg.2, 20.55-21.50u.

37°. Het gegeven dat een kind een ongeneeslijke ziekte heeft of meervoudig gehandicapt is, is voor vele ouders moeilijk te accepteren. Hoe gaan zij om met het idee dat ze hun kind waarschijnlijk zullen overleven en hoe kijken dergelijke kinderen zelf tegen hun leven aan? Afl.: Kleine Helden. Duitsl.2, 22.15-22.45u.

Close up. Serie portretten van mensen uit de kunst en de popcultuur. Vandaag vier Britten die hun oude levens vaarwel hebben gezegd in een poging als scenario-schrijvers in Hollywood aan de slag te komen. Afl.: LA stories. BBC2, 22.30-23.20u.

Supergrass. Een onderzoek naar de mythen en feiten rond het leven van verklikkers. In het bijzonder aandacht voor de drie moorden op leden van de onderwereld in Essex in 1995. De moordenaars werden veroordeeld op basis van de getuigenverklaring van de bestuurder van de vluchtauto. BBC1, 23.00-23.55u.

OverLeven. NASA en andere onderzoekscentra weten niet wat ze met de vierduizend chimpansees aanmoeten die hun proeven hebben overleefd en die minstens nog zo'n vijftig jaar zullen blijven leven. De dieren doden kan niet en ze terugzetten in de natuur is onverantwoord. Het enige alternatief is een soort rusthuis waar de dieren van een welverdiende rust kunnen genieten. Belg.2, 23.05-23.55u.

AMUSEMENT

Weird weekends. Presentator Louis Theroux neemt in deze BBC-serie de kijker mee naar subculturen in Amerika. Vanavond zoekt hij in Dallas zijn heil bij fanatieke christenen. Net5, 22.30-23.25u.

Laat de Leeuw. O.a. een gesprek met de Amerikaanse schrijver Bret Easton Ellis over zijn nieuwste boek Glamorama. Ellis was ook de schrijver van American Psycho. Ned.3, 23.25-0.20u.

FILM

Private Benjamin (Howard Zieff, 1980, VS). `Moderne' soldatenklucht met een screwball-heldin (een rijke erfgename dus), die na het overlijden van kersverse echtgenoot het huwelijk inruilt voor rats, kuch en bonen. Fenomenale succes van de film in Amerika vestigde definitief de sterstatus van Goldie Hawn. Ook met Eileen Brennan. Veronica, 20.25-22.30u., met reclame.

The Doctor (Randa Haines, 1991, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.40u., met reclame.

Relentless IV: Ashes to Ashes (Oley Sassone, 1994, VS). Vierde thriller waarin detective Leo Rossi naar een seriemoordenaar speurt. Dit keer vormt psychiater Famke Janssen een mogelijke aanwijzing. Veronica, 22.30-0.10u., onderbroken door reclame.

Deadly justice (Brian Dennehy, 1994, VS). Thriller. Twee politieagenten onderzoeken de moord op een jonge vrouw. Als ze proberen de moordenaar voor het gerecht te slepen, worden ze opgemerkt door een duistere organisatie. Hun gezinnen worden bedreigd als ze verstrikt raken in een web van corruptie. BBC1, 23.55-1.25u.

. Liebelei (Max Ophüls, 1933, Duitsland). De laatste film die Ophüls in Duitsland maakte was een commercieel succes en is een hartverscheurend, schitterend gefilmd melodrama, naar het stuk van Arthur Schnitzler, over de kortstondige liefde tussen violistendochter Magda Schneider (Romy's moeder) en een officier (Wolfgang Liebeneiner) die in een duel de dood vindt. Duitsl.1, 0.45-2.10u., zwart-wit.

I timi tis Agapis / The Price of Love (Tonia Marketaki, 1984, Griekenland). Tweede speelfilm van Griekse regisseuse is een eenvoudig, veelbekroond liefdesdrama, sensitief gesitueerd op het Corfu van de eeuwwisseling. Moeder slooft zich af voor kinderen en alcoholische man en kan onmogelijk de bruidsschat betalen aan minnaar van dochter. Duitsl.2, 0.55-2.45u., tweetalig.

The Maid (Ian Toynton, 1991, Frankrijk/VS). Charmante komedie. Naar Parijs overgeplaatste bankier Martin Sheen treedt als bediende in dienst van zijn grote liefde: een ongenaakbare Jacqueline Bisset. Morgen, SBS6, 13.30-15.10u., met reclame.