Residentie Orkest uit problemen

Het Residentie Orkest is definitief uit de financiële problemen, die enkele jaren geleden zorgden voor een conflict tussen orkestleden, directie en bestuur. De Dr. Anton Philipszaal, inmiddels officieel los gemaakt van het orkest, leverde een miljoenenverlies op dat het Residentie Orkest met faillissement bedreigde. Ook het Brahms Festival in 1997 leverde 2 ton verlies op. Nadat de gemeente Den Haag en het bedrijfsleven in 1997 zorgden voor een financiële injectie van 4,7 miljoen en een subsidieverhoging, is nu de exploitatierekening van het orkest voor het eerst sinds jaren weer positief. Ook de zaalbezetting en de inkomsten zijn gestegen.

Het Residentie Orkest komt binnenkort met de namen van vijf sponsors die het orkest in belangrijke mate zullen steunen. Ook buitenlandse tournees zijn nu weer mogelijk onder leiding van Jaap van Zweden, die op 1 september 1999 aantreedt als opvolger van de huidige chef-dirigent Jevgeni Svetlanov. Bestuursvoorzitter Leo Overmars en directeur Bert van den Akker maakten dat gisteren bekend bij de presentatie van het nieuwe seizoensprogramma. Het Residentie Orkest werkt de komende jaren aan enkele grote plaatprojecten ter viering van het honderdjarig bestaan in 2004. Onder leiding van Gennady Rozhdestvensky worden alle symfonieën van Matthijs Vremeulen opgenomen.