Rechter: Raad voor Cultuur opnieuw slordig

Opnieuw heeft een rechter de Raad voor Cultuur en het ministerie van OCW veroordeeld wegens het slordig omspringen met subsidie-aanvragen.

Vorig jaar kreeg het dansgezelschap Djazzex zijn gelijk bij de rechter in Den Haag, nu is het Dutch Jazz Orchestra uit Venlo door de rechter in Amsterdam in het gelijk gesteld. De Raad voor Cultuur gaf in 1996 een negatief advies over de subsidie-aanvraag, dat werd overgenomen door de toenmalige staatssecretaris Nuis. Ook na een beroepsprocedure en een tweede, wederom negatief, advies is de Raad volgens de rechter er niet in geslaagd helderheid omtrent het eigen functioneren te verschaffen. Het adviescollege heeft niet duidelijk gemaakt op grond van welke waarnemingen de Raad voor Cultuur is gekomen tot zijn inhoudelijke waardering en omschrijving van de kwaliteit van het orkest. Volstaan werd met de mededeling dat radio- en tv-registraties van het orkest zijn beluisterd. Maar sinds 1988 is geen tv-opname van het orkest uitgezonden. Verder heeft de Raad verzuimd te vermelden welke expertise op het gebied van de jazz in de eigen gelederen aanwezig was. De rechter is van oordeel dat de staatssecretaris ook het nieuwe advies van de Raad niet had mogen overnemen.

Vorig jaar betaalde het ministerie van OCW het Haagse dansgezelschap Djazzex, dat door de negatieve beoordelingen ter ziele was gegaan, een schadevergoeding van een half miljoen gulden. Ook toen had de Raad de adviezen veel te slording gemotiveerd, vond de rechter. (ANP)