Politiek geneuzel

Het is weer zo ver. De politieke kopstukken in Den Haag hebben hun behuizing voor tien dagen verlaten om hun collega-vakbroeders in de provincies te ondersteunen op de bijeenkomsten voor de Provinciale Statenverkiezing.

Zoals gebruikelijk wordt op die bijeenkomsten uitsluitend landelijke politiek bedreven. Politiek die niets te maken heeft met het te voeren provinciaal beleid.

Wat hebben, om enige voorbeelden te noemen, asielbeleid, autootje pesten en openbare veiligheid te maken met provinciale bevoegdheden? Waar zijn de provinciale politici die aan de grenzen van hun werkterrein hun landelijke collega's opwachten met de mededeling dat zij van harte welkom zijn en dat zij zich dienen te beperken tot de provinciale aangelegenheden? Waar zijn de politici die met verve het toekomstig provinciaal beleid aan de man/vrouw willen brengen?

De provinciale bestuurders verlagen zich thans tot ontvangstcomités van hun landelijke broeders. Zij mogen de verkiezingsbijeenkomsten openen en sluiten en zorgdragen voor het traditionele kopje koffie of thee.

Als dat de taak is van de tweede bestuurslaag van ons land dan dient het instituut van de Provinciale Staten van het politieke terrein te verdwijnen.

Wat thans wederom gebeurt schrikt de kiezer af om deel te nemen aan de komende verkiezingen omdat het belangrijkste element ontbreekt: duidelijkheid in het te voeren provinciale beleid voor de komende jaren.