Onzekerheid drukt AEX

Het Damrak beleefde een rustige ochtend en volgde de ontwikkelingen op de andere Europese beurzen. die ook terrein moesten prijsgeven. Eerder op de dag was Tokio al fors lager gesloten. Beleggers toonden zich onzeker over het renteklimaat, dat op de obligatiemarkt zienderogen aan het verslechteren is. Bovendien wordt nu al uitgekeken naar de ECB-vergadering op donderdag. De kans dat daarbij een lagere rente wordt vastgesteld wordt niet erg groot meer geacht. De onzekerheid vertaalde zich in een verlies van 2,67 punten op 524,64 punten voor de AEX-index.

Grote verliezer onder de hoofdfondsen was automatiseerder Baan, waarvan de cijfers nog meer tegenvielen dan een eerdere winstwaarschuwing deed verwachten. Het aandeel moest een kleine 5 procent terug op 8,00 euro, waarmee al weer iets van de eerder op de ochtend aangerichte schade werd hersteld. Na tien minuten handel noteerde het aandeel namelijk 7,75 euro.

Positieve cijfers kregen evenmin waardering. Luxaflexproducent Hunter Douglas maakte een recordwinst bekend, maar het aandeel kreeg een stevige duw van bijna 3 euro naar beneden op 26,55. Ook snoepfabrikant Klene kreeg de handen niet op elkaar. Het bedrijf liet vanmorgen weten in 1998 12 procent meer te hebben verdiend en koppelde daar bovendien de verwachting van een verdere winststijging dit jaar aan. Toch moest het aandeel 0,20 euro terug op 17,20.

Ispat was de sterkste stijger op de lokale markt, nadat de Indiase staalproducent bekendmaakte een aantal dochterbedrijven van het Franse Usinor te hebben overgenomen. Het aandeel klom met 6 procent naar 6,90 euro.