Noord-Koreaan: `41 jaar mishandeld'

Een voormalige politieke gevangene in Zuid-Korea zegt gedurende 41 jaar gevangenschap te zijn gemarteld door de Zuid-Koreaanse geheime dienst. De 71-jarige Woo Yong-gak zei dit vandaag op zijn eerste persconferentie van een groep politieke gevangen die vorige week amnestie kregen. Woo zei te zijn ,,gemarteld, mishandeld en behandeld met verachting'' gedurende de 41 jaar die hij in eenzame opsluiting heeft doorgebracht, maar wilde niet uitgebreid op zijn ervaringen ingaan. Hij zei verder slechts dat de behandeling met de jaren iets beter werd. Zo werden de gevangenen vanaf de jaren zeventig gelucht en kregen ze de kans elkaar ,,met de ogen te groeten''. Praten bleef strikt verboden. ,,Hoe kan ik onder woorden brengen wat ik al die jaren heb meegemaakt?'', aldus Woo. ,,Bovendien denk ik niet dat ons doel, hereniging van Korea, naderbij komt door alle slechte ervaringen uit het verleden op te halen.'' Veertien van de vrijgelaten mannen verschenen vandaag op de persconferentie. De overige drie moesten om gezondheidsredenen verstek laten gaan.

Woo werd in 1958 voor de kust van Zuid-Korea met zeven andere Noord-Koreanen in een bootje opgepakt wegens spionage. Gedurende alle jaren van opsluiting heeft hij niet met de Zuid-Koreaanse autoriteiten willen meewerken. Ook heeft hij nimmer een verklaring willen tekenen dat hij zijn ideologie afzweert waardoor hij eerder voor amnestie in aanmerking had kunnen komen.

De Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung gaf Woo en zestien lang zittende metgezellen afgelopen week dispensatie van deze regel, waardoor Woo eindelijk vrij kwam. Woo was als 's werelds langst zittende politieke gevangene.

Noord-Korea heeft het zuiden gevraagd de zeventien naar het noorden te laten terugkeren. Gevraagd om een reactie hierop zei de 68-jarige Kim Dong-ki namens de groep: ,,Door het lange verblijf in de gevangenis zijn we niet in staat daar een oordeel over te geven. Maar we willen graag dat de regering haar besluit op morele en rationele gronden neemt.'' President Kim Dae-jung heeft het noorden voorgesteld de zeventien te ruilen voor ruim 200 zuidelijke krijgsgevangenen die zich sinds 1953 in Noord-Korea zouden bevinden.