New-Yorkse beurs aast op handel Nasdaq

De elektronische aandelen- handel van de Nasdaq floreert met aantrekkelijke aandelen als Intel en Microsoft. De New York Stock Exchange heeft er dan ook zijn oog op laten vallen.

De New York Stock Exchange (NYSE) onderzoekt de mogelijkheden om elektronisch aandelen van andere beurzen te verhandelen, met name van de Nasdaq.

De NYSE, ook wel de Big Board genoemd, zou zelf een elektronisch handelssysteem kunnen opzetten, een bestaand systeem overnemen of nauwe samenwerking aangaan met de Nasdaq, een beurs die semi-elektronisch is. Het resultaat zou in elk geval zijn dat cliënten via de NYSE ook Nasdaq-aandelen, zoals Microsoft en Intel, kunnen verhandelen.

NYSE bevestigde vrijdag na een bericht in de Wall Street Journal dat het een verandering van de strategie in onderzoek heeft, maar wilde verder nog weinig zeggen. ,,Het is een erkenning dat de wereld die wij bedienen dramatisch aan het veranderen is'', verklaarde NYSE-voorzitter Richard Grasso.

De bekendmaking van het nieuws is ook een erkenning dat de NYSE benauwd is voor het succes van de Nasdaq en dat het jaloers is op de handel in prominente aandelen als Microsoft, Intel, Cisco, Dell, Amazon.com, Yahoo en verder feitelijk elk nieuw Internetfonds. Het lukt de NYSE ook niet meer zo goed als voorheen om bedrijven weg te lokken van de Nasdaq en te laten `promoveren' naar de Big Board.

Volgens de NASD (National Association of Securities Dealers) is de Nasdaq de NYSE in januari voor het eerst voorbijgestreefd als de beurs waar in dollars gerekend de meeste aandelen worden verhandeld. Al langer kon de Nasdaq prat gaan op een groter handelsvolume. De NYSE zoekt duidelijk naar een antwoord in een nieuw tijdperk waarin steeds meer beleggers via Internet gemakkelijk toegang hebben tot beurzen.

De NYSE heeft een beursvloer op Wall Street waar zogeheten specialisten bij hun post vraag en aanbod bij elkaar brengen. De Nasdaq is een elektronische beurs waar de handelaar achter zijn scherm, de market maker, veel actiever is bij het bepalen van de prijs. ECN's (Electronic Communication Networks) zijn een soort combinatie van de twee. Het zijn computersystemen die handelen, zonder dat er een persoon aan te pas komt. Ze brengen vraag en aanbod bij elkaar of namens een klant bieden ze anoniem aandelen aan of brengen een order over. Instinet, Brass Utility (Brut), Bloomberg Tradebook en Island zijn enkele van die ECN's. Ze vormen op zichzelf elektronische beursjes en kunnen in april ook als zodanig erkenning krijgen van de Securities and Exchange Commission (SEC), de Amerikaanse beurstoezichthouder.

De ECN's nemen al ongeveer twintig procent van het handelsvolume van Nasdaq-aandelen voor hun rekening. Een kwart van alle verhandelde aandelen van Amazon.com bijvoorbeeld gaat via ECN's. Alleen al om die reden is het aantrekkelijk voor de NYSE om mee te profiteren. De NYSE ondervindt ook concurrentie van ECN's buiten de beursuren. De beurs verhandelt zelf nog maar 72,5 procent van de aandelen van America On-Line (AOL), een eigen fonds, terwijl dat twee jaar geleden nog 74,5 procent was. Behalve zelf een ECN in huis hebben is het alternatief om de beurs langer open te houden. Gehandeld wordt er vierentwintig uur per dag, dus waarom zou de beursvloer dichtgaan? Openingsuren van vijf uur 's ochtends tot middernacht zijn al serieus overwogen.

Een mogelijkheid om de verschillende vormen van handel samen te brengen is verregaande samenwerking of een fusie tussen de Big Board en de Nasdaq. Wie dat vandaag oppert ziet de stekels opgaan bij beide partijen. Hoewel veel van dezelfde grote firma's, zoals Merrill Lynch en Salomon Smith Barney, lid zijn van zowel de NYSE als van de Nasdaq, is er een grote rivaliteit tussen de twee beurzen. Dat is ook wat de SEC gezond vindt. De SEC, maar ook het departement van Justitie zou zich verzetten als zo'n groot deel van de effectenhandel onder één dak kwam.