Libertel gaat naar beurs in Amsterdam

Het mobiele telecombedrijf Libertel gaat dit jaar nog naar de beurs. Aandeelhouder ING wil zijn belang van 30 procent grotendeels verkopen. Meerderheidsaandeelhouder Vodafone houdt zijn belang van 70 procent.

Dit hebben de betrokken bedrijven gisteren bekendgemaakt. Volgens Libertel is het niet de bedoeling nieuwe aandelen uit te geven. ING Barings en de Amerikaanse bank Goldman Sachs begeleiden de beursgang. Een precieze datum is niet bekendgemaakt.

ING wil maximaal 25 procent van de Libertel-aandelen op het Damrak te koop aanbieden, waardoor het belang van de bankverzekeraar minimaal 5 procent blijft. De inkomsten uit de verkoop zijn geheel of gedeeltelijk bestemd voor nieuwe ,,strategische investeringen''.

Libertel is het eerste bedrijf dat op het vlak van mobiele telefonie met PTT Telecom de concurrentie aanging. In 1995 kreeg het bedrijf daarvoor vergunning. Inmiddels heeft Libertel een marktaandeel van 35 procent in Nederland en 1,3 miljoen klanten.

Het belang in Libertel heeft ING geen windeieren gelegd. Het financiële concern nam in 1994 een belang van 52 procent in Libertel. In 1997 bracht ING dat belang terug naar 38,5 procent, waarbij mede-aandeelhouder Vodafone voor 850 miljoen gulden een meerderheid in Libertel verwierf.

Vorig jaar bracht ING zijn belang met nog eens 8,5 procent terug. Voor dit pakket betaalde Vodafone 445 miljoen gulden.