Koerdische dorststakers drinken weer

De twee Koerden die in dorst- en hongerstaking waren nadat ze zijn gearresteerd wegens de bezetting van de Griekse residentie in Den Haag, hebben gisteren besloten weer te gaan drinken. Ze gaan wel door met hun hongerstaking.

Eén van de twee dorststakers, de 31-jarige E.T., had al negen dagen niets gedronken en was gisteren in een precaire situatie gekomen. Prof. dr. B. Cohen, de vertrouwensarts van de Koerd, zegt de man er uiteindelijk van te hebben kunnen overtuigen de dorststaking te beëindigen. ,,Hij neemt nu weer vocht tot zich om zijn actie langer te kunnen voortzetten.'' T. vindt dat hij onrechtmatig is vastgezet en protesteert ook tegen de arrestatie van de Koerdische leider Öcalan.

De Koerd was volgens Cohen op het punt gekomen dat zijn gezondheid ernstig gevaar zou gaan lopen. Een dorststaking kan vanaf de tiende dag blijvend letsel tot gevolg hebben. T. had al samen met zijn advocaat en zijn vertrouwensarts een verklaring ondertekend waarin stond dat er niet mocht worden ingegrepen en dat hij in Nederland begraven wilde worden.

,,Als hij in coma was geraakt, was het afgelopen. Ik kan nog niet beoordelen of er blijvende schade aan zijn gezondheid zal zijn. Maar ik ben zeer opgelucht dat hij is gestopt'', aldus Cohen. De tweede dorststaker besloot gisteren eerder op dag weer te beginnen met drinken.

In totaal zitten er nog 76 Koerden vast voor de bezetting van de Griekse residentie op 16 en 17 februari waarbij de ambassadeursvrouw, zijn zoon en een dienstmeisje werden gegijzeld. De raadkamer heeft vanmorgen de voorlopige hechtenis van 36 Koerden met dertig dagen verlengd, afgelopen vrijdag werd al besloten de hechtenis van veertig andere Koerden te verlengen. Vijf personen zijn vrijgelaten, maar ze kregen wel een dagvaarding mee.

Een groot deel van de gearresteerde Koerden is al sinds hun arrestatie in hongerstaking, omdat volgens hen zou zijn toegezegd dat ze na de beëindiging van de bezetting niet onmiddellijk zouden worden ingesloten. Het openbaar ministerie ontkent dit.