Klachten stembusfraude Nigeria

Waarnemers bij de presidentsverkiezingen van afgelopen zaterdag in Nigeria hebben aanzienlijke onregelmatigheden vastgesteld bij de stembusgang. Maar de internationale gemeenschap beschouwt die fraude niet zo ernstig, dat zij de overwinning van oud-generaal Obasanjo in twijfel trekt, zo blijkt uit reacties uit verschillende hoofdsteden. In de commentaren overheerst instemming met de overgang naar een burgerregering in Nigeria.

Volgens de officiële uitslag vergaarde Obasanjo 18,7 miljoen stemmen (62,78 procent) tegenover ruim 11 miljoen stemmen voor tegenkandidaat Olu Falae. Het verschil is te groot om te kunnen zeggen dat fraude een doorslaggevende rol heeft gespeeld, zo menen waarnemers. De Algehele Volkspartij (APP), de partij van Falae, maakte gisteren bekend de officiële uitslag te verwerpen. In een brief aan de nationale verkiezingscommissie schrijft de partij dat in veel gevallen het aantal stemgerechtigden in een district niet overeen kwam met het aantal uitgebrachte stemmen, dat bussen werden volgepropt met valse biljetten en dat stemmen werden verhandeld. Ook de Amerikaanse oud-president Carter, waarnemer bij de verkiezingen, zet vraagtekens. ,,Er was een grote discrepantie tussen het aantal stemmers dat bij de bureaus is gezien en de uiteindelijke resultaten die uit verschillende staten zijn gemeld. Helaas is het niet mogelijk een accuraat oordeel te geven over de uitkomst'', aldus Carter. (AFP)