Jeugd in Gelderland kiest VVD

Het CDA in Gelderland is aanzienlijk minder populair onder jongeren dan onder hun ouders. Dat blijkt uit schaduwverkiezingen onder de Gelderse jeugd, die gisteren — via Internet — kon stemmen in een simulatie georganiseerd door de provincie Gelderland en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPB).

Grote winnaar gisteren was de VVD, die iets meer dan een kwart van de stemmen kreeg, goed voor twintig Statenzetels. PvdA en Groen Links werden respectievelijk tweede en derde met negentien en dertien zetels. Groen Links heeft nu drie zetels in de Gelderse Staten. Het CDA kreeg zes van de 75 zetels, waar de partij tijdens de vorige Statenverkiezingen in 1995 nog negentien zetels behaalde.

Opvallend is ook het tweetal zetels voor de Centrum-Democraten; de partij heeft geen vertegenwoordiger in Gelderland. S. Lenos van het IPB spreekt van een ,,een leuke en opvallende uitkomst''. Dat er via Internet gestemd kan worden, is de scholen volgens Lenos goed bevallen. ,,De leerkrachten waren enthousiast, verzorgden ook lessen over politiek rond de verkiezing.''

Het IPB houdt al een aantal jaren schaduwverkiezingen onder jongeren. In vergelijking met de vorige keer, de verkiezingen voor de Tweede Kamer, is de VVD populairder geworden en het CDA minder populair. In Gelderland brachten gisteren 2.701 jongeren hun stem uit, iets meer dan 62 procent van het totaal aantal opgeroepen stemmers.