Internationale beurzen

LONDEN

De Londense beurs leed vanmorgen onder een bedrukte stemming. Angst voor een hogere rente in de VS, zeker na een nieuwe koersval op de obligatiemarkt gisteren, en zorg om de uitkomst van de vergadering van de Bank of England, waaruit morgen een rentebesluit wordt verwacht, had invloed op de koersen. De FTSE-index noteerde 13,8 punten lager op 6047,1. Zakenbank Merill Lynch verlaagde vanmorgen zijn raming voor de FTSE aan het einde van dit jaar van 6300 tot 6100.

FRANKFURT

Duitse aandelen waren voor de vierde achtereenvolgende dag lager. De kans dat de Europese Centrale Bank komende donderdag zijn rente verlaagt werd vanmorgen geringer geacht, en de Duitse Kamers van Koophandel lieten weten dit jaar te rekenen op slechts 1,5 procent economische groei in Duitsland.

Staalbedrijf Krupp viel met zeven procent, nadat gisteren Thyssen, waarmee het binnenkort fuseert, ook een koersval doormaakte toen het ex-dividend ging. De DAX was 1,2 procent lager op 4725 punten.

PARIJS

In Parijs werd een hogere opening halverwege de ochtend omgebogen in een daling van de koersen. De CAC stond rond het middaguur 0,48 procent lager op ruim 4011 punten. Bank BNP stelde met zijn jaarcijfers niet teleur. Het aandeel behield een koopadvies van Lehman Brothers en steeg daarop met 2 procent. Een lagere koers van de euro, die wegzakte tot 1,0869 dollar, had goed moeten zijn voor exporterende beursfondsen, maar het vergroot ook de kans dat de Europese Centrale Bank de rente onveranderd laat.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft vanmorgen een forse daling ondergaan. Het Nikkei-gemiddelde zakte met 300,69 punten (2,1 procent) tot 13.921,06. Voor het eerst sinds half februari belandde het koersgemiddelde weer onder de grens van 14.000 punten.

NEW YORK

De effectenbeurs in New York is gisteren licht hoger gesloten na vier dagen met koersverliezen. Het Dow Jones-gemiddelde steeg met 18,20 punten (0,2 procent) tot 9324,78. De technologiesector had net als vrijdag te lijden onder minder gunstige beoordelingen van effectenbanken.