Franse modekoning waarschuwt rechter

Het Franse mode- en champagnehuis LVMH probeert morgen een Amsterdamse rechter ervan te overtuigen dat er iets niet klopt met een beschermingsconstructie van het Italiaanse modehuis Gucci. ,,Een atoombom.''

De Franse modekoning waarschuwt de Nederlandse rechter. ,,Als deze constructie, deze atoombom van Gucci niet onwettig wordt verklaard'', zegt een topmanager van LVMH in een telefonisch vraaggesprek. ,,zal geen enkele buitenlandse investeerder meer in een Nederlands bedrijf willen investeren.''

Morgen dient in Amsterdam bij de ondernemingskamer de klacht van het Franse LVMH (mode, champagne, parfum) tegen het Italiaanse Gucci (leren tassen, riemen en schoenen). Gucci NV is een Amsterdams beursfonds. Daarom dient de zaak in Nederland. LVMH heeft de afgelopen maanden een belang van 34 procent in Gucci opgebouwd. Twee weken geleden heeft Gucci met een personeelsaandelenplan (een `ESOP') de invloed van LVMH geneutraliseerd. Volgens Gucci wil LVMH de zeggenschap verkrijgen zonder een bod uit te brengen op alle aandelen.

,,Deze zaak gaat om corporate governance'', zegt de Gucci-manager, die niet met zijn naam in de krant wil. ,,Als dit mechanisme – wat nog nooit openbaar was gemaakt – van Gucci mag bestaan, betekent dit dat ieder Nederlands bedrijf over een geheim wapen beschikt waarmee het zonder waarschuwing zijn aandeelhouders de zeggenschap kan ontnemen.''

De LVMH-manager bestrijdt dat het concern volledige zeggenschap over Gucci wil. ,,We hebben 1,4 miljard dollar betaald voor ons belang. Daarvoor willen we één onafhankelijk lid van de raad van commissarissen, naast de door De Sole (topman van Gucci) uitgezochte commissarissen. Om bijvoorbeeld te zorgen voor meer openheid.'' Pas nu, sinds LVMH aandeelhouder is, werd openbaar dat De Sole en Tom Ford (de belangrijke ontwerper) hun contract mogen opzeggen en hun opties uitgekeerd krijgen als Gucci wordt overgenomen. Tom Ford mag zelfs al weg als een aandeelhouder 35 procent heeft. ,,Het was toeval dat wij nog geen 35 procent, maar pas 34 procent hebben'', zegt de LVMH-manager.

Ook wil LVMH samenwerken om de winstgevendheid van Gucci te verbeteren. Hun dochter Louis Vuitton (ook lederwaren) heeft volgens LVMH een bijna dubbel zo hoge brutowinstmarge en in de eigen winkels een veel hogere omzet per vierkante meter. ,,Het gaat in de wereld om allianties, om samenwerking. Dat is in het belang van alle aandeelhouders'', zegt de LVMH-manager.

LVMH wil niet voldoen aan Gucci's verzoek een bod op alle aandelen uit te brengen. ,,Er is een verschil'', zegt de LVMH-manager, ,,tussen een investering van 1 miljard en een investering van 4 miljard dollar.''

Gucci maakte gisteren bekend dat oud-minister Koos Andriessen van Economische Zaken en hoogleraar Alexander Mohr (ondernemingsrecht aan de UvA) zijn toegetreden tot het bestuur van de stichting die de aandelen van het personeel beheert. Gucci houdt op 23 maart een buitengewone aandeelhoudersvergadering.