E. Heerma (54) na ziekte overleden

Drs. E. Heerma, de voormalige fractieleider van het CDA, is gisteravond op 54-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Heerma werd in augustus 1994 opvolger van politiek leider Brinkman die aftrad na een zware verkiezingsnederlaag. In maart 1997 trad Heerma terug, onder meer door aanhoudende kritiek op zijn functioneren. Eerder was Heerma staatssecretaris voor Volkshuisvesting tijdens de kabinetten-Lubbers-II en -III (1986-1994). Daarvoor was hij gemeenteraadslid en wethouder in Amsterdam.

CDA-fractieleider De Hoop Scheffer zei vanmorgen in een reactie dat ,,de partij en de fractie Enneüs Heerma enorm veel dank verschuldigd zijn voor al het werk dat hij heeft gedaan. In zijn laatste functie als fractievoorzitter heeft hij het CDA in enorm moeilijke tijden moeten leiden. Daarvoor verdient hij groot respect en onze inzet om op de door hem gelegde fundamenten voort te bouwen.''

PvdA-fractieleider Melkert toonde zich vanmorgen geschokt. ,,Hij was een innemende persoon die altijd recht door zee en op een constructieve wijze het debat voerde.'' VVD-fractieleider Dijkstal herdacht Heerma als ,,een goed en integer bestuurder''. Hij zei het te betreuren dat hij Heerma als minister van Binnenlandse Zaken eind 1997 niet heeft kunnen voordragen voor het burgemeesterschap van Hilversum, waarvoor Heerma de belangrijkste kandidaat was. Wegens ziekte van Heerma ging dit op het laatste moment niet door.

D66-fractieleider De Graaf herinnerde zich Heerma als ,,een collega die in de Kamer zeer gezien was''. De Graaf had hem ,,van harte gegund dat hij in een nieuwe bestuurlijke functie zijn nare ervaringen als politiek leider had kunnen vergeten''.