Directeur Westendorp van Consumentenbond stapt op

Directeur Dick Westendorp van de Consumentenbond legt per 1 juli zijn functie neer. Hij wordt in die maand 60 jaar en wil het rustiger aan doen. De financiële en organisatorische problemen waarin de Consumentenbond onder zijn leiding in 1997 verzeild raakte, zijn achter de rug. ,,De lichten staan weer op groen'', zegt Westendorp in een toelichting per telefoon. ,,We zijn er financieel bovenop gekomen en het ledental neemt weer toe. Een goed moment om weg te gaan.''

Hij wordt opgevolgd door Felix Cohen (42), die drie jaar geleden is binnengehaald om de reorganisatie te leiden. Westendorp is beschikbaar om namens de Consumentenbond in de toekomst in besturen of commissies plaats te nemen. Ook wil hij zich op Europees consumentenbeleid richten. ,,Ik wil geen kantoortje aanhouden'', zegt Westendorp. ,,Ik ben straks ook geen adviseur meer. Weg is weg, ik ga mijn opvolger niet voor de voeten lopen. Maar ik kan in Brussel nog wel wat werk verzetten. In Nederland hebben we het nu voor elkaar dat er rekening wordt gehouden met de consument. In Europa klinkt de stem van de consument veel minder luid.''

De afgelopen twee jaar waren een moeilijke periode voor de Consumentenbond, die 640.000 leden heeft. De bond sloot 1996 uiteindelijk af met een verlies van 2,1 miljoen gulden. Voor 1997 liep dat tekort op tot 3,5 miljoen gulden, voornamelijk door de 5 miljoen gulden voor de reorganisatie (een verlies van 200 banen) en een voorziening voor de toekomst van 3 miljoen gulden. ,,Afgelopen jaar konden we met een schone lei beginnen'', zei Westendorp. ,,En we hebben 1998 dan ook afgesloten met een positief saldo van minimaal 1,5 miljoen gulden.''

De financiële problemen hadden volgens Westendorp drie oorzaken. Ten eerste dure nieuwbouw van het hoofdkantoor. ,,Maar wel goedkoper dan ieder alternatief'', zegt Westendorp. De tweede reden was het stopzetten van de subsidiestroom (jaarlijks 5 miljoen gulden) van het ministerie van Economische Zaken. Derde reden was stagnatie van de ledengroei, die in 1997 zelfs tot een terugval leidde.

Voorzitter Walter Etty (oud-PvdA-wethouder, nu media- en telecom-consultant) presenteerde gisteren op een persconferentie de toekomstplannen van de bond. De verenigingsstructuur wordt gemoderniseerd. Leden krijgen meer te zeggen over de onderwerpen die de consumentenorganisatie oppakt. De bond zal zich de komende tijd vooral richten op de gezondheidszorg en onderwerpen als Internet, telecom en kabeltelevisie.

Etty is ontevreden over de positie van de patiënt in de gezondheidszorg, naar wie volgens hem onvoldoende wordt geluisterd. De Consumentenbond wil zich daarom meer profileren als belangenbehartiger voor gebruikers van de gezondheidszorg. Scheidend directeur Westendorp vindt ook dat de patiëntenorganisatie NPCF onvoldoende opkomt voor de patiënten.