Demaçi legt zijn functies binnen het UÇK neer

Adem Demaçi, politiek vertegenwoordiger van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK, is vandaag afgetreden. Enkele uren eerder had het UÇK Hashim Thaçi verzocht een nieuwe regering van de ondergrondse `Republiek Kosovo' te vormen.

Het aftreden van Demaçi maakt deel uit van een machtsstrijd binnen het UÇK, die het resultaat is van het overleg in Rambouillet. Demaçi had zich uitgesproken tegen deelname van het UÇK aan de conferentie, maar het UÇK had dat advies genegeerd. Demaçi was ook tegen de in Rambouillet besloten vorming van een eenheidsregering door de Albanezen, waarin – voor het eerst – de gematigden en de radicalen zouden samenwerken.

De Albanezen zullen bij de hervatting van het Kosovo-overleg ,,waarschijnlijk'' overgaan tot ondertekening van het ontwerp-vredesplan. Maar Belgrado blijft zich ,,categorisch'' verzetten tegen de legering van een NAVO-vredesmacht in Kosovo.

Dat hebben internationale bemiddelaars gisteren gezegd na overleg in Priština en Belgrado. De Amerikaanse bemiddelaar Christopher Hill sprak in de hoofdstad van Kosovo met de vertegenwoordigers van de Albanese meerderheid. Hij zei na afloop ,,behoorlijk overtuigd'' te zijn van de bereidheid van de Albanezen, het vorige maand in Rambouillet besproken vredesplan bij de hervatting van het overleg op 15 maart te tekenen. ,,De tekenen staan tot dusverre positief'', aldus Hill.

Inmiddels heeft het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK vandaag Hashim Thaçi – coördinator van de Albanese delegatie in Rambouillet – gevraagd een provisorische coalitieregering te vormen in Kosovo.

In Belgrado kreeg de voorzitter van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), de Noorse minister Knut Vollebaek, van de Joegoslavische president Miloševic te horen dat de Serviërs elke kans op de legering van een NAVO-vredesmacht ,,categorisch afwijzen''. ,,Hij ziet geen enkele mogelijkheid van een internationale militaire aanwezigheid'', zei Vollebaek na het gesprek.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken stuurt oud-senator en oud-presidentskandidaat Bob Dole naar de Balkan om de Serviërs en Albanezen te overtuigen van de noodzaak, het vredesplan te ondertekenen. Volgens een woordvoerder van het State Department is Dole ,,een eminente persoonlijkheid'' die de materie kent, over ,,een grote mate van geloofwaardigheid'' bij de Albanezen beschikt en ook met Miloševic heeft onderhandeld. Dole heeft met de missie ingestemd.

In het zuiden van Kosovo groeit inmiddels de spanning als gevolg van acties van de Servische politie, die niet ver van de grens met Macedonië enkele dorpen van de buitenwereld heeft afgesloten nadat er het afgelopen weekeinde al bombardementen waren uitgevoerd. Verder naar het noorden, in Orahovac, werd een dreigend treffen tussen de Serviërs en het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK gisteren voorkomen door OVSE-waarnemers. (Reuters, AP, AFP)